Egyelőre még fejlesztés alatt áll, ám nemsokára elérhetővé válik egy olyan okostelefonos applikáció, amelynek segítségével megmérhetjük a testhőnket.

Rendszeresen elkeveredik valahova a lázmérője, vagy csak sosem emlékszik, hogy hova rakta legutóbb? Esetleg időről időre újat kell vennie, mert eltörik vagy elromlik? Már nem kell sokat várni és búcsút inthet ezeknek a problémáknak, amerikai kutatók ugyanis kifejlesztettek egy okostelefonos alkalmazást, amely speciális hardverkiegészítők nélkül is képes szűk hibahatárral megmérni a felhasználó testhőmérsékletét.

Bár több gyártó is kísérletezett már olyan beépíthető alkatrészekkel, amelyek lehetővé tennék a mobiltelefonnal való lázmérést, a Washingtoni Egyetem szakembereinek nemrég egy olyan megoldást sikerült eszközölniük, amelynek segítségével bármely okostelefon felruházható ezzel a képességgel.

A módszer titka, hogy a kifejlesztett alkalmazás egy minden eszközben megtalálható alaptartozékot, a termisztort használja fel.

A termisztornak az a hardveres egység, amely az okostelefonok belső elemei, például az akkumulátor hőmérsékletét monitorozza. Amennyiben a telefon túlmelegedne, azt a termisztor azonnal észleli, így még időben bekapcsolhat olyan biztonsági funkciókat, amelyek megóvják a készüléket a súlyos károsodástól. A tartozék ugyan nem képes közvetlenül mérni a felhasználók testhőmérsékletét, arra azonban igen, hogy a telefon belső hőmérséklet-változásai alapján kikalkulálja azt.

A FeverPhone névre keresztelt applikáció egy gépi tanulási modellen alapul: laboratóriumi kísérletek teszteredményeit elemezve megoldást talált arra, hogy viszonylag pontos becslést tegyen a felhasználó aktuális testhőmérsékletére. Ehhez csupán másfél percre a homlokhoz kell szorítani a telefon kijelzőjét, a belső alkatrészek felmelegedéséből pedig a rendszer kiszámolja, hogy a felhasználónak mekkora lehet a testhőmérséklete – írja a HVG. Az alkalmazás tudását egy 37 résztvevő bevonásával végzett klinikai vizsgálaton tesztelték és arra jutottak, hogy az app 0,23 Celsius-fok átlagos hibahatárral működött. Hogy a fejlesztést széles körben elérhetővé tegyék, még további fejlesztésekre, finomhangolásra van szükség.

(Borítókép: Az okostelefonját a homlokához emelő fiatal férfi. Illusztráció: Getty Images)