Ma már szinte mindenki mindenhová magával viszi a telefonját. Sokan még az ágyba és az illemhelyre is magukkal viszik készüléküket és a legtöbben el sem tudjuk képzelni életünket enélkül a hasznos eszköz nélkül, de az okostelefonoknak számos káros hatása is van, amik nem csak fizikai, de szellemi egészségünket is veszélyeztetik. Most megmutatjuk az öt leggyakoribb negatív hatását az állandó mobilhasználatnak.

Rosszabbul alszunk

A legtöbb ember az ágyban vagy az éjjeliszekrényen tartja a telefonját az éjszakára, sőt van olyan, akire a készülékkel a kezében jön rá az álom. A telefonról szóló ébresztők miatt érthető, hogy az ágy közelében tartjuk telefonunkat, érdemes megfontolni, hogy mennyit használjuk az eszközöket az elalvás előtt.

A Cleveland Clinic hívja fel a figyelmet arra, hogy a telefonok rövid hullámú, kék fényt bocsát ki, amely ugyan napközben nem okoz gondot, de este csökkenti az elszenderést és pihentető alvást segítő melatonin-termelést. Ráadásul a telefonok számtalan ingert küldenek az agyunknak – elég, ha az Instagram vagy a TikTok folyamatos pörgetésére gondolunk –, ami tovább nehezíti azt, hogy az agyunk pihenő állapotba kerüljön.

A szakértők azt javasolják, hogy legalább a lefekvés előtti fél órában ne nézzünk rá az eszközünk képernyőjére, amiben segít, ha az ágyunktól távolabb tartjuk telefonunkat.

Elveszítjük kreativitásunk

Az Inc. hívja fel számos tanulmányra a figyelmet, amik azt bizonyítják, hogy a folyamatos mobilhasználat megöli a kreativitásunkat.

Ennek oka, hogy amikor unatkozunk, akkor az agyunkban négy terület aktiválódik egyszerre, amiknek a különböző ötleteinket és gondolatainkat köszönhetjük. Ez azonban nem tud elindulni, ha minden alkalommal a telefonunkhoz nyúlunk, ha éppen van egy szabad percünk. A szakértők szerint, ahhoz, hogy újraélesszük elménk kreatív működését, ahhoz egy időre félre kell tennünk a mobilunkat.

Gyakrabban kapunk el kisebb fertőzéseket

A statisztikák azt mutatják, hogy nagyjából tízszer annyi kórokozó él a telefonunkon, mint egy WC-ülőkén – írja a Saniprofessional. Ez nem is annyira meglepő, ha belegondolunk, hogy egy nap alatt milyen sok különböző helyen és milyen gyakran használjuk eszközeinket. Velünk vannak a tömegközlekedési eszközökön, a boltokban és még edzés közben is, miközben folyamatosan újra és újra hozzáérünk.

A mobilunk felületén sokáig képesek életben maradni a kórokozók, ezeket a baktériumokat pedig könnyedén továbbvisszük a kezünkre, vagy az arcunkra, ha éppen telefonálunk. Fontos tehát, hogy rendszeresen mossunk kezet és gyakran fertőtlenítsük készülékünket.

Fájnak az ízületeink

A Reviews felmérése szerint egy átlagos amerikai 4-5 órát tölt azzal, hogy a telefonján pötyög, görget vagy játszik. Ez a folyamat hosszútávon izom és ízületi fájdalmak kialakulásához vezet.

Az elmúlt időszakban ráadásul elterjedt az úgynevezett „szelfi-könyök” kialakulása is. Ezt az okozza, hogy a karjainkat nem természetes szögben, hanem felfelé fordítva tartjuk. Ennek következménye, hogy beáll a könyökünk, a kezünkben pedig fájdalmat, zsibbadást tapasztalunk.

Nem tudunk koncentrálni

A The Guardian egyik cikkében hívja fel a figyelmet arra, hogy telefonjaink kihatással vannak a produktivitásunkra, ugyanis a munka közben csökken a koncentrációképességünk, mivel könnyen kizökkenthet minket egyegy üzenet, amit folyamatos „görgetés” követ.

Elősre ez a pár perces pihenő nem tűnhet nagy problémának, de kutatások bizonyították, hogy emiatt sokkal lassabban tudunk haladni a munkában, úgy, hogy gyakran ezt észre sem vesszük.

(Borítókép: Fiú telefonnal. Fotó: GettyImages)