Már nem csak a filmekben létezik, hogy az emberek beszélnek az állatokkal! A legújabb technológiai áttörések közel hozzák a valóságot a fantasztikus történetekhez. A mesterséges intelligencia világában történő fejlődésnek köszönhetően talán hamarosan már beszélgethetünk bálnákkal, madarakkal és persze a legjobb barátainkkal, a kutyákkal is!

De hogyan is működik mindez a gyakorlatban?

A tudósok már évek óta dolgoznak azon, hogy az állatok különböző kommunikációs formáit megértsék és lefordítsák az emberek számára. Nem csak a hangokról van szó: az állatok mimikája, testbeszéde és reakciói is rendkívül fontos információforrások lehetnek.

Aza Raskin, az Earth Species Project társalapítója, akinek innovatív elképzeléseiről ismert, izgalmas bejelentést tett:

Megnyílt az út a gépi tanulás előtt, hogy dekódolja azokat a nyelveket, melyeket eddig nem tudtunk.”

Elképesztő, nem igaz? A szervezet ambiciózus célokat fogalmazott meg, melyek között szerepel AI modellek fejlesztése az állatokkal történő kommunikációra. Raskin optimistán állítja, hogy ez az elképzelés az elkövetkező két évben megvalósulhat!

A technológiai fejlődés nem lassult le. Con Slobodchikoff, aki az állatnyelv rejtelmeiben jártas, egy olyan AI alapú rendszeren dolgozik, mely a kutyatulajdonosoknak segít megfejteni kedvenceik ugatásának és arcjátékának jelentését. Gondolja csak meg: milyen fantasztikus lenne pontosan tudni, mi jár a kutyája fejében, amikor játékosan rohan a kertben vagy morgással fejezi ki nemtetszését az ajtónál!

Shane Gero, a Project CETI kiemelkedő biológusa nem ismer lehetetlent: a mélytengeri bálnák kifinomult kommunikációjának megértésére tesz kísérletet. Csapatával a bálnák egyedi hangjelzéseit tanulmányozzák, azon dolgozva, hogy létrehozzanak egy „bálna chatbotot”. Egyszerűen lenyűgöző!

A tollas jószágok sem maradnak ki a sorból: a Cornell Lab of Ornithology egy rendkívüli eszközzel állt elő, amely akár 1000 különböző madárfaj hangját is képes azonosítani. És nem csak a nagyobbakról van szó! A zebrapintyek is reflektorfénybe kerültek. Az Earth Species Project éppen azt kutatja, hogyan reagálnak ezek a kis madarak az AI által létrehozott hangokra. Mi jöhet még ezután? Kommunikáció az űrlényekkel? Ki tudja, mit hoz a jövő!

(Borítókép: a kislány a kiskutyájával együtt egy asztalnál. Illusztráció: Getty Images)