Már több mint 40 ember csatlakozott a tech cég elleni bírósági keresethez, ami megtiltanáaz Apple-nek az AirTag gyártását.

Először még 2022-ben adtak be bírósági keresetet az Apple ellen az AirTag eszköz miatt, ami sokak szerint könnyen gyilkossághoz vezethet, sőt, állítólag már volt is példa arra, hogy rossz célokra használták fel a kütyüt, és elgázoltak valakit. Az elmúlt hónapban azonban robbanás szerűen megugrott az eszköz ellen benyújtott panaszok száma, sőt csak az elmúlt 30 napban több mint 40-en csatlakoztak az indítványhoz.

Az ArsTechnica szerint az egyik felperes azért szállt be az ügybe, mert fia halálát egy AirTag okozta, ugyanis a fia egykori barátnője a nyomkövető eszköz segítségével tudott rátalálni a férfira, majd elgázolta őt egy autóval.

Ezen túl is sok rémisztő beszámoló érkezett arról, hogy miképpen használják fel az eszközt a bántalmazó partnerek vagy exek, akik a pénztárcák belsejébe, autók keréknyílásaiba, vagy éppen gyermekek plüssmackóiba varrják a nyomkövetőt. A panaszban kiemelték, hogy ugyan nem az Applenek van egyedül ilyen eszköze, de nem véletlen, hogy ez kerül legtöbbször rossz kezekbe:

Ami megkülönbözteti az AirTaget a konkurens termékektől, az a páratlan pontosság, a könnyű használhatóság és a megfizethetőség.

29 dolláros árával (azaz valamivel több mint 10 ezer forint – a szerk.) a támadók és bántalmazók kedvelt fegyverévé vált” – írják.

A felperesek hozzáteszik, hogy az Apple „stalkerbiztosnak”, azaz zaklató biztosnak árulja a termékeit, de ennek ellenére nem tettek semmit a történetekre reagálva.

A vádakban az áll, hogy az Apple úgy jutott jogtalanul pénzhez, hogy közben megsérti minden olyan áldozat magánéletét, akinek fogalmuk sincs arról, hogy követik őket az AirTagen keresztül. Azt akarják elérni, hogy minden egyesült államokbeli ember, aki iOS vagy Android készüléket birtokol – valamint a követett felhasználók csoportjait és azokat, akiket állítólag fenyegetett üldözés – kártérítésben részesüljön és az Apple ne gyárthassa tovább a terméket.

(ArsTechnica)

(Borítókép: Apple bolt. Fotó: GettyImages)