Az Európai Unió egy olyan alkalmazás fejlesztésén dolgozik, aminek köszönhetően nem lesz szükségünk fizikai személyi igazolványunkra, jogosítványunkra vagy lakcímkártyánkra az utazáshoz.

Az Európai Unió becslései szerint 2026-ra lesznek kész az EU Wallet és az eID alkalmazások fejlesztésével és tesztelésével. Ezekkel az applikációkkal kiválthatjuk majd a személyazonosító igazolványunkat, a jogosítványunkat, a lakcímkártyánkat, a TB-kártyánkat, de a tervek szerint akár az iskolai végzettségünket is tudjuk majd igazolni vele.

Jelenleg szűk körben tesztelik a két programot, az ezzel kapcsolatos jogi tanácsadás nagyjából az év végére áll majd össze. A tervek szerint ezt követően jövőre elkezdődhetnek a próbák szélesebb körben és 2026-ra készülhet el az eID és az EU Wallet.

A Haszon felhívja a figyelmet arra, hogy az alkalmazások bevezetése nem lesz majd kötelező a tagállamok számára. Azok az országok, amelyek pedig bevezetik, azok az EU irányelvei szerint saját fejlesztésekkel is kiegészíthetik applikációjukat.

Az irányelvek szigorúan figyelnek a szenzitív adatokra, így az olyan adatok, mint például a felhasználó vallási hovatartozása nem tárolható a rendszeren.

Az uniós alkalmazást egyébként az EU a kibervédelmi szervezetével, az ENISA-val közösen fejlesztik, akik azon dolgoznak, hogy kizárólag azokat az adatokat lehessen majd lehívni róla, melyek feltétlenül szükségesek az adott helyzetben.

(Haszon)

(Borítókép: Ujjlenyomatérzékelő a képernyőn. Illusztráció: GettyImages)