Nagyon úgy fest, hogy a repülő autó már nem csak utópia, hanem valami olyasmi, ami hamarosan meghatározó lesz az emberiség közlekedésében.

A repülő autó már nem csak a sci-fi és a futurisztikus irodalom jellemző képe. Amerikai és európai kísérletezés után mostanra Kínában is bejegyezték az első repülő autót. Kína első robotaxija az EH216-S nevet viseli, amely egy teljesen automatizált, elektromos személyszállító repülőgép, másnéven: „repülő autó”. 

Az EHang drónokkal foglalkozó start-up cég az, amely megkapta az eVTOL tanúsítványát Kínában. Ez az első ilyen jellegű jóváhagyás az országban. Emellett az EH216-S repülőgép a Kínai Polgári Légügyi Hatóságtól is megkapta az engedélyt – számolt be az autószektor.

Mi is az eVTOL?

Vannak drónok, amik kapcsán kijelenthetjük, hogy VTOL alapon működnek. Ez az úgynevezett Vertical Take-off and Landing rövidítése. Tulajdonképpen itt lefordítva arról van szó, hogy egy vertikális felszállással és landolási képességgel bíró gépezetet takar a rövidítés. Az „e” betű a rövidítés az elején hivatott jelezni a készülék elektromos mivoltát, miszerint hagyományos, belső égésű motorok helyett elektromos árammal hajtják az adott gépet.

A kínai hatóság által bejegyzett modell két embert képes, akár 30 km távolságra elszállítani. Végsebessége 100 km/h, míg az utas- és teherszállítási kapacitása 300 kilogramm. Hu Huazhi, az EHang alapítója és vezérigazgatója elárulta, hogy hamarosan megkezdik a jármű kereskedelmi forgalomban való alkalmazását.

Nem meglepő, hogy a vállalat elsősorban turisztikai célokra kívánja használni a robotaxikat. 

(Borítókép: Ehang által gyártott eVTOL. Fotó: NurPhoto/Getty)