A George Mason Egyetem és a Haditengerészeti Kutatólaboratórium kutatói szerint egy napenergia-szupervihar hónapokra kikapcsolhatja az internetet világszerte.

A napviharok, amelyek már a múltban is okoztak zavarokat a globális kommunikációban, most soha nem tapasztalt mértékű fenyegetést jelentenek.

Az Unilad által közölt jelentés szerint a kutatócsoport egy korai figyelmeztető rendszer létrehozásán dolgozik, hogy felkészüljenek egy esetleges internetes apokalipszisre.

A napviharok, amelyek a Nap hatalmas energiakitöréseiből erednek, mágneses mezőket hoznak létre és elektromos töltéseket küldenek a Föld felé, akár hárommillió mérföld/óra sebességgel.

Bár a napviharok ritkán fordulnak elő, a kutatók szerint egy évtizedben 1,6-12 százalék az esélye annak, hogy egy ilyen vihar elérje a Földet. A legintenzívebb ismert geomágneses vihar, az 1859-es Carrington-esemény mindössze 18 óra alatt érte el a Földet, szemben a szokásos 3-4 nappal. Ez a vihar, bár látványos szikrákat okozott a távíró- és telefonhálózatokban, nem volt jelentős hatással a társadalomra vagy a gazdaságra.

Ezzel szemben a 1989-es, Quebec tartományt érintő kisebb koronakidobódás 9 órán át megbénította a régiót.

Dr. Benjamin Pope, a téma egyik ismert kutatója szerint egy százalék az esélye annak, hogy a következő tíz éven belül bekövetkezik egy hasonló esemény, de az évszázad végéig biztosan számíthatunk egy ilyen viharra.

A kutatók szerint a már most is erős napkitöréseket az elkövetkező években még erősebbek követik, amelyek tetőpontját 2025-re várják.

A Föld saját mágneses mezője miatt a napkitörések nemcsak a műszaki berendezésekre, hanem az időjárásra is hatással lehetnek. Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a napkitörések közvetlenül káros hatást gyakorolnának az emberi vagy állati szervezetre, a mindennapi életben ugyanakkor komoly zavarokat okozhatnak az internetes kommunikációban.

(Borítókép: Geomágneses vihar. Illusztráció: Getty Images)