Hosszú hónapok óta tartó várakozás után végre lehullott a lepel az idei év egyik leginkább várt technológiai újításáról, az AI Pinről.

Hangalapú vezérlés, kijelző helyett tenyérre vetített információk: a Humane innovációs cég nemrég bemutatta új, forradalmi kommunikációs eszközét, amelynek a középpontjában a mesterséges intelligencia áll. A ruhánkra rögzíthető kütyü számos innovatív megoldással kecsegtet és az árazása is kedvezőbbnek tűnik a korábbi várakozásoknál. A hozzá kapcsolódó havi előfizetési díj miatt azonban így is magasak a használatával járó költségek.

Az AI Pinre keresztelt eszközt két korábbi Apple-alkalmazott hozta létre. A találmányukra már áprilisban ráirányult a figyelem, amikor először szivárogtak ki róla információk. Hivatalos keretek között végül a párizsi divathéten mutatták be a kis méretű, négyzet alakú, lekerekített sarkú kütyüt, amelyet egy szíj nélküli okosórához hasonlíthatnánk.

A készülék szívében egy Qualcomm Snapdragon processzor dolgozik, amely különböző szenzorok – kamera, mikrofon, mélység- és mozgásérzékelő – adatait dolgozza fel. Az AI Pin legnagyobb újítása talán az, hogy teljesen nélkülözi a kijelzőt, ami alapvetően megkülönbözteti a hagyományos okostelefonoktól. A vezérlés hangalapú, a kommunikáció pedig Bluetooth fülhallgatón keresztül, valamint gesztusokkal történik, miközben a különböző információk a tenyerünkre vetítve jelennek meg.

Az eszköz teljesen önálló, nem igényel csatlakoztatott okostelefont, és csak akkor aktív, amikor a felhasználó interakciót kezdeményez. Ezt egy LED jelzi. A kommunikációs értesítésekre egy másik LED villogása hívja fel a figyelmet.

Az AI Pin központi eleme az operációs rendszerbe épített mesterséges intelligencia. A rendszer valószínűleg a GPT-4 nyelvi modellen alapul, amelyet az OpenAI és a Microsoft is támogat. A készülék testreszabhatóságát a Humane.center platform biztosítja, ahol a beállítások mellett az adatok is kezelhetők.

A készülék mágneses rögzítéssel helyezhető fel a ruházatra, és egy mágneses akkumulátor is tartozik hozzá, amely egész napos üzemidőt biztosít.

A Humane AI Pin ára 700 dollár, ami körülbelül 247 ezer forint, de ehhez hozzájön egy havi 24 dolláros (kb. 8460 forint) előfizetési díj, amely a T-Mobile-nál lesz elérhető az Egyesült Államokban.

A készülék 2024 elején kerül piaci forgalomba, az előrendelés pedig pár nap múlva, november 16-án indul, első körben az Egyesült Államokban. Az AI Pin ígéretesnek tűnik, de kérdéses, hogy képes lesz-e teljes mértékben leváltani az okostelefonokat, különösen egy olyan piacon, amelyen a felhasználók már megszokták a meglévő eszközeiket.

(Borítókép: AI Pin. Fotó: Youtube)