A milliárdos üzletember cége, a Neuralink már korábban megkapta az engedélyt az első agyi implantációs műtétre, azóta sokan önként jelentkeznek, hogy Elon Musk rajtuk próbálhalja ki a Neuralink legmodernebb eszközeit.

A Neuralink még májusban kapta meg a szükséges engedélyeket ahhoz, hoy agy beavatkozásokat hajtsanak végre, szeptemberben pedig már el is kezdődött az önkéntesek keresése.

Azonban nem jelentkezhetett bárki, csak az volt alkalmas, aki megfelelt a cég elvárásainak: olyan 40 év alatti felnőttet kerestek, aki mind a négy végtagjában bénulással küzd gerincvelő-sérülés vagy az ALS nevű betegség miatt.

A Bloomberg beszámolója szerint a toborzás rendkívül sikeres volt és több ezer ember jelentkezett a Neuralinkhez.

Akik végül tényleg kés alá fekszenek, azoknak gyakorlatilag kivágnak majd egy darabot a koponyájukból, hogy vékony drótokat és elektródákat tudjanak beilleszteni az agyukba. A hiányzó koponyadarabot pedig egy negyeddolláros méretű (a negyeddolláros átmérője 24,26 mm – a szerk.) számítógép helyettesíti, ami monitorozza az agyi aktivitást. A gép által begyűjtött adatokat akár egy laptopon, vagy tableten is nyomon lehet majd követni.

Az implantátummal Muskék célja, hogy az ember gondolatait a számítógép számára érthető parancsokká alakítsák, és bebizonyítsák, az eljárás biztonságos módja az agyból történő adatgyűjtésnek.

(Bloomberg)

(Borítókép: Elon Musk. Fotó: GettyImages)