A gyűjtést végző cég felhívja a figyelmet arra, hogy a listák élén található jelszavak feltörése egy másodpercnél is kevesebb időt vesz igénybe, így amennyiben a felsorolt kódok valamelyikét használja, akkor jobb, ha változtat.

A Nordpass jelszómenedzser 2019 óta gyűjti a világ leggyakrabban használt jelszavait, hogy felhívja a figyelmet azok veszélyességére. A lista összeállításához egy, már kiszivárogtatott adatbázis elemeit is használta a cég.

A nemzetközi lista élén nem találunk nagy meglepetéseket. Ahogyan már 2020-ban és 2021-ben, úgy idén is az „123456” lett a leggyakrabban használt jelszó, amíg a második helyre az „admin” ért fel. A nem túl dicsőséges dobogó legalsó fokára az igen kreatív „12345678” tudott felállni. Ezek a variációk kortól, helyszíntől és szinte mindentől függetlenül a leggyakoribbak.

A magyar gyűjtés már sokkal izgalmasabb lett, igaz jóval kisebb adatbázis alapján készült el, mint a nemzetközi gyűjtés. Hazánkban is helyet kapott a legjobb három között az „123456”, igaz, csak a második helyen valamivel lemaradva az „admintól”. A harmadik leggyakrabban használt magyar jelszó viszont már érdekesebb: „Kinder123”.

A magyar lista negyedik helyén pedig teljesen érthetetlen módon a „Nagyatad” szerepel.

A Qubit szerint a Nordpass világranglistája nagyjából megfelel a Safety Detectives idei gyűjtésének: az oldal 18 millió kiszivárgott jelszó vizsgálata után szintén az „123456” kombinációt hozta ki győztesnek, ezt követte a „password”, majd a rafinált „123456789”.  A listát tüzetesebben elemző IFLScience rátalált néhány különös jelszóra is a leggyakoribbak között: az USA 24. legtöbbet használt jelszava a „fuckyou”, a 63. helyen pedig a „cheese” szerepel.

A Nordpass felhívja a figyelmet arra, hogy a lista elején szereplő jelszavak feltöréséhez egy másodpercnél kevesebb időre van szükség. A magyarok jobban teljesítenek az átlagnál, ugyanis a cég szerint a „Nagyatad" feltöréséhez 3 óra, a lista 15. helyén álló „mostoha21"-hez 1 nap, a huszadik helyen található „viktorka" megfejtéséhez pedig 25 másodperc szükséges.

(Qubit)

(Borítókép: Jelszót illusztráló csillagok. Illusztráció: GettyImages)