A személyes adatok, fájlok, dokumentumok biztonságos tárolása a 21. században már nemcsak rendkívül kardinális kérdés, de az egyre sokasodó kiberbűnőzők miatt rendkívül aktuális is.

A rengeteg okoseszköz birtokában a kommunikáció, az adattárolás, valamint az adatok cserélése minden eddiginél könnyebb a felhasználóknak, ez azonban kockázatokat is rejt magában. A technológiai fejlődés temérdek veszéllyel jár a személyes és a vállalati adatok biztonságára nézve. A Kingston Technology szakértői összegyűjtöttek 4+1 egyszerű és praktikus tippet, amelyekkel nagyobb biztonságban tudhatjuk az adatainkat – írta meg a biztonsagportal.hu.

1. Rendszeres biztonsági mentések készítése

Valószínűleg mindenkivel fordult már elő olyan, hogy nem szándékosan törölt valami fontosat a laptopról, mobilról, vagy bármilyen más eszközről. Ennek orvoslására találták ki a biztonsági másolatot. Nagyon fontos, hogy rendszeresen készítsünk biztonsági másolatot. A legjobb, ha erre a célra egy felhős tárhely mellett (vagy helyett) külső adattárolót, például USB-s merevlemezt, pendrive-ot vagy hordozható SSD-t használunk. A lementett adatokat érdemes egy biztonságos, elzárt helyen tárolni. Amennyiben egy zsarolóvírus áldozatává válunk, vagy elveszítjük a laptopunkat, az okoseszközünket vagy a pendrive-unkat, akkor is nagyon hasznos tud lenni, ha van biztonsági mentésünk.

2. Használjunk titkosítást

Ehhez már szükséges némi számítástechnikai tudás. A biztonsági mentés mellett tanácsos titkosítani az adatokat, amit szoftveres úton vagy hardveres titkosítással ellátott adathordozók segítségével is meg lehet tenni. Utóbbi kényelmesebb és könnyebb megoldás, ugyanakkor a Kingston felmérése rámutatott, hogy a válaszadók 44 százaléka még mindig hagyományos pendrive-ot használ titkosított helyett, holott egy ilyen adattároló sok fejfájástól megkímélhet minket.

3. Használjunk erős jelszavakat!

Ez az a pont, amely valószínűleg mindenkinek elsőre eszébe jutna, azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy noha az emberek tisztában vannak az erős jelszavak fontosságával, mégsem foglalkoznak vele. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), valamint az Adatvezérelt Marketing Szövetség (DIMSZ) közös kutatása szerint a hazai internetezők több mint 50 százaléka ugyanazokat a jelszavakat használja évek óta.

Mondanunk sem kell, ez rengeteg kockázatot hordoz magában. 

A hatékony védekezés érdekében célszerű, ha a kis- és nagybetűkből, számokból és speciális karakterekből álló, komplex jelszavak helyett inkább könnyen megjegyezhető, ugyanakkor ember és gép által is nehezen kitalálható jelmondatokat (passphrase) választunk. 

4. A többfaktoros azonosítás bevetése

A fokozott biztonság érdekében, ahol csak lehetséges, többfaktoros hitelesítést célszerű használni. Ezáltal, ha a jelszó vagy a jelmondat rossz kezekbe kerül, akkor sem lehet azokkal bejelentkezni jogosulatlanul a védett rendszerekbe, szolgáltatásokba.

+1 Rendszeres frissítés

Az operációs rendszer, valamint a különféle programok és alkalmazások rendszeres frissítése elengedhetetlen a biztonságos működéshez. A biztonsági frissítések telepítése azonban nem kizárólag a számítógépek kapcsán lényeges, hanem az okostelefonok, táblagépek, okoseszközök és a hálózatos készülékek (routerek, NAS-ok) esetében is.

(Borítókép: Egy férfi a jelszavát oldja fel a telefonján. Illusztráció: Westend61/Getty)