Legalább 1500 pozíciót érint a Spotify újabb leépítése. A streamingóriás a döntést a nagyobb nyereségességért folytatott küzdelem jegyében hozta meg.

Idén már nem először jelentett leépítést a Spotify: a főként zenei tartalmairól népszerű streamingszolgáltató harmadszorra jelent tömeges kirúgásokat. A termelékenység és hatékonyság jegyében ezúttal 17 százalékkal csökkentik meglévő munkaerő-állományt.

Tömeges leépítés lesz a Spotifynál, a dolgozók 17 százalékát kirúgja a cég

– mondta Daniel Ek, a Spotify ügyvezetője.

A Spotify körülbelül 9-10 ezer főt foglalkoztatott, ami azt jelenti, hogy a hétfőn bejelentett intézkedés több mint 1500 alkalmazottat érint.

2023 év elején már enyhébb mértékű leépítéseket is eszközölt a cég: idén januárban a dolgozók 6 százalékát, vagyis mintegy 600 alkalmazottat küldtek el, majd júniusban további 200 fővel faragták le a létszámot – emlékeztetett a BBC.

A streamingcég alapítója és vezérigazgatója, Daniel Ek hétfőn tájékoztatta az érintetteket az újabb lépésről, amit a cég előtt álló kihívásokkal indokolt, többek közt a növekvő tőkeköltségekre és a lassuló gazdasági növekedésre hivatkozva.

A tömeges leépítés kissé meglepőnek tűnhet, ugyanis a Spotify a harmadik negyedévben 65 millió euró nyereséggel zárt.

Ez volt az első negyedévük az azt megelőző egy évben, amikor pluszban zártak – ez a szolgáltatás áremelésének is köszönhető. A nemrég megjelent, 2023-as Spotify Wrapped-ről itt olvashat bővebben.

(Borítókép: Kirúgott férfi. Illusztráció: YinYang/Getty)