A 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokságon már olyan mikrochiphet szerelnek a labdákba, amelyek képesek érzékelni a kezezést.

Az Adidas Fussballliebe nevű labdájába olyan mikrochipet szerelnek, amely  háromdimenziós képet alkot a játékosokról. A sportszergyártócég a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság hivatalos labdájában használja először ezt a technológiát, amely segítségével a VAR (videóbíró) szobában ülő játékvezetők pontosan láthatják, a test melyik részét találta el a labda. A mikrochipeket már a katari vébén is használták a labdákban, azonban ez az újítás sokkalta nagyobb lehetőségeket rejt magában. 

Az újítás mindenképpen forradalmi és indokolt is, ugyanis a VAR bevezetése óta a kezezés az egyik olyan szabálytalanság, amelyet sokszor továbbra is sokszor szubjektív szempontok alapján kell megítélnie a játékvezetőknek. Az új technológiától sokat várnak a szakemberek,

a The Times információja szerint a játékvezetők le voltak nyűgözve annak bemutatása során.

Az újítás leginkább ahhoz mérhető fontossággal bír, mint amikor bevezették a gólvonal technológiát, amely a játékvezetők óráján azóta is jelzi, ha teljes terjedelmével áthaladt a labda a gólvonalon.

Az új mikrochipek a kezezés mellett a leshelyzetek megítélésében is segíthetnek a bíróknak, hiszen érzékeli a labda elrúgásának pontos pillanatát.

(Borítókép: Az Adidas 2024-es Eb-re tervezett labdája. Fotó: picture alliance/Getty)