Akik rendszeresen használják a ChatGPT-t, azoknak feltűnhetett, hogy az OpenAI szövegalkotó mesterséges intelligenciája egyre rövidebb és pontatlanabb válaszokat ad. A készítők elismerték a nyelvi modell hibás működését, de nem tudják mi okozta rendszer „leépülését”.

Már több mint egy éve bárki használhatja a ChatGPT-t, az OpenAI szövegalkotó mesterséges intelligánciáját, azonban a rendszer egyre kevésbé alkalmas valós feladatok elvégzésére. Nyáron megjelent egy tanulmány is, ami bizonyította, hogy a nyelvi modell „elbutult”. A kutatás során prímszámok meghatározására vonatkozó feladattal bízták meg a mesterséges intelligenciát, ami márciusban még 500 kérdésből 488-at helyesen oldott meg, ami 97,6 százalékos pontosságot jelent.

Ezzel szemben júniusban a felmérés második részében már csak 12-t tudott helyesen megválaszolni, ami mindösszesen 2,4 százalékos pontosságot jelent.

Mostanában azonban nem csak a ChatGPT pontatlansága lehet feltűnő azoknak, akik rendszeresen használják, hanem az is, hogy „ellustult” a mesterséges intelligencia. A MSPowerUser szerint ezt bizonyítja az is, hogy egyre több felhasználói visszajelzés érkezik azzal kapcsolatban, hogy már nem old meg olyan feladatokat a GPT-4 nyelvi modellre épülő chatbot, amiket korábban elvégzett és egyre jobban lerövidíti válaszait. A probléma még a fizetős verziónál is előjött.

Az OpenAI megállapította, hogy valóban „lustább” lett a ChatGPT és elismerte a rendszer hiányosságait. A cég által X-en megosztott közleményükben kifejtik, hogy nem frissítették a modellt november 11. óta és nem szándékosan „butították” el a mesterséges intelligenciát. Az OpenAI bevallotta, hogy kiszámíthatatlanul működik jelenleg a ChatGPT, de dolgoznak a rendszer kijavításán.

(MSPowerUser)

(Borítókép: A ChatGPT logója egy telefonon. Fotó: GettyImages)