Az Instagramon terjedő „Ismerj meg engem” sablon több veszélyt rejt magában, mint az ember elsőre gondolná.

Az Instagramon terjedő „Ismerj meg engem” nevű kihívás arra ösztönzi a felhasználókat, hogy osszanak meg magukról korábban nem ismert információkat. Az elsőre talán jelentéktelennek tűnő információk azonban azt eredményezhetik, hogy a hackereknek könnyebb dolguk lesz az online fiókjaink feltörésével. Egy kiberbiztonsági szakértőként dolgozó influenszer hívta fel a figyelmet a veszélyes trendre. 

A közösségi felületen terjedő sablon – amelyet eddig már több száz fiók töltött ki – arra ösztönzi a felhasználókat, hogy adjanak meg olyan adatokat, mint a koruk, magasságuk, cipőméretük, csillagjegyük, tetoválásaik, fóbiáik, kedvenc ételük, színük, italuk, háziállatuk, párkapcsolati státuszuk és zenei ízlésük.

A felnőttek nagy része vélhetően ilyen személyes információkat nem szívesen oszt meg a nagyvilággal, azonban a gyerekek és tinédzserek körében villámgyorsan terjed a trend. 

A divat, szépség és életmód influenszerként ismert Eliana Shiloh több mint 20 000 TikTok követővel rendelkezik, ráadásul civilként a Deloitte kiber- és stratégiai kockázatelemzőjeként dolgozik, így szakértőként figyelmeztetett a trenddel kapcsolatos problémákra. 

„Várjunk csak egy percet: ezek a válaszok a biztonsági kérdéseimre is. A hackerek azonnal ki is használhatják ezeket az adatok. Mindenki szabaduljon meg tőle, és távolítson el minden bizonyítékot róla az internetről” – figyelmeztetett a szakértő az új trend lehetséges negatív következményeire. 

@elshiloh literally delete rn save yourself!! #cybersecurity #hackers #instagramtrend ♬ original sound - eliana shiloh

Az influenszer figyelmeztetését azóta több mint 1,5 millióan látták, és rengeteg tiktokker is hozzászólt a videóhoz. 

(indy100.com)

(Borítókép: Telefonozó tinédzser. Illusztráció: Jordi Salas/Getty)