A Microsoft 2025-ben tervezi megszüntetni a Windows 10 támogatását, ami potenciálisan százmilliók számítógépét teheti használhatatlanná és jelentős elektronikai hulladékot eredményezhet.

echnológiai világban közelgő katasztrófa: a Microsoft bejelentette, hogy 2025 októberében végleg leállítja a Windows 10 támogatását, és ezzel egyidejűleg több százmillió számítógép sorsa válik kérdésessé.

Ez nem csupán a felhasználók számára jelent óriási változást, hanem a környezetre nézve is felfoghatatlan mennyiségű elektronikai hulladékot eredményezhet, becslések szerint 480 millió kilogrammnyit!

Felhasználóknak dönteniük kell: fizetnek a megszokott, de hamarosan elavult Windows 10 frissítéseiért, új gépet vásárolnak, vagy áttérnek a Linux használatára. A Windows 11 pedig, szigorú hardverkövetelményeivel, mint az új processzorok és TPM 2.0 biztonsági chip támogatása, egy új technológiai korszakot nyit meg, ugyanakkor kizár számos régebbi számítógépet a frissítési lehetőségek köréből.

„Volt már ilyen, ment minden tovább” – mondhatnánk, de ezúttal más a helyzet! A Windows 10 az utolsó olyan operációs rendszer a Microsoft-tól, amely ilyen széleskörűen támogat mindenféle hardvert. A felhasználóknak tehát radikális döntéseket kell hozniuk, hogy számítógépeik ne váljanak a digitális kor emlékművévé. Vajon a Linux lesz a megváltó, vagy újabb PC-k lepik el a boltokat? 

(Borítókép: Windows 10. Illusztráció: Getty Images)