Január hónapban számos figyelemre méltó film debütál a mozikban és a streaming szolgáltatóknál. Az alábbiakban részletesebben ismertetjük azokat a filmeket, amelyeket nem érdemes kihagyni az év első hónapjában.
  • A szabadság hangja (2023)Alejandro Monteverde rendezésében készült ez az amerikai krimi, Jim Caviezel, Mira Sorvino és Bill Camp főszereplésével. A film központi alakja Tim Ballard, egy volt amerikai kormányügynök, aki Kolumbiában küzd a gyermekkereskedelem ellen. Az Angel Studios 2023. július 4-én mutatta be a filmet, amely rövid időn belül a filmtörténelem egyik legsikeresebb független alkotásává vált.
  • Csábító leckék (2024)egy amerikai dráma, amelyet Jade Halley Bartlett írt és rendezett. A film főszereplői Jenna Ortega és Martin Freeman, mint Cairo és Jonathan; egy diák és egy tanár, akik egy kreatív írásbeli feladat után sötét kapcsolatba keverednek. 2016 decemberében Jade Halley Bartlett Miller's Girl című forgatókönyvét Seth Rogen cége, a Point Grey Pictures megvásárolta, és felkerült a hollywoodi fekete listára, amely a még nem gyártott forgatókönyveket tartalmazza. 2022. szeptember közepén jelentették, hogy a Lionsgate Films felvásárolta a film forgalmazási jogait. A film premierje a Palm Springs-i Filmfesztiválon lesz 2024. január 11-én.
  • Szegény párák (2023)egy 2023-as brit-ír-amerikai tudományos-fantasztikus fekete vígjáték-kalandfilm, melyet a tehetséges Yorgos Lanthimos rendezett és Tony McNamara írt. A különleges alkotás Alasdair Gray 1992-es regényén alapul, és kiváló színészgárdát vonultat fel, köztük Emma Stone-t, Mark Ruffalo-t, Willem Dafoe-t, Ramy Youssef-et, Christopher Abbott-ot és Jerrod Carmichael-t. A film szívét Bella Baxter, egy viktoriánus korban élő fiatal nő adja, aki egy tudományos kísérlet során visszatér az életbe, és egy önfelfedező útra indul egy kétes hírű ügyvéddel. A bemutató 2023. szeptember 1-jén volt a 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol az Arany Oroszlán díját is elnyerte. Kritikusok és filmakadémiák is elismerték, kiemelve Emma Stone alakítását, Lanthimos rendezését, az adaptáció mélységét, a látványvilágot és a film humorát.
  • Álmaid hőse (2023)Kristoffer Borgli által írt és rendezett, az Álmaid hőse című 2023-as amerikai fekete vígjáték a kritikusok által elismert Nicolas Cage, Julianne Nicholson és Michael Cera főszereplésével kerül a mozikba. A film első bemutatója a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol jelentős figyelmet kapott, és ezután az A24 indította el a film korlátozott körű moziforgalmazását, amely tovább növelte az alkotás iránti érdeklődést. A film pozitív kritikákat kapott, és több díjra is jelölték, köztük a legjobb férfi főszereplő - musical vagy vígjáték kategóriában (Nicolas Cage-nek) Golden Globe-díjra.
  • Imádlak utálni (2023)Sydney Sweeney és Glen Powell főszereplésével, az Imádlak utálni című 2023-as film egy friss és modern fordulatot visz William Shakespeare klasszikus művének, a 'Sok hűhó semmiért'-nek. A film rendezését Will Gluck vállalta, aki ismert dinamikus és modern adaptációiról. Az Egyesült Államokban nagy várakozások közepette 2023. december 22-én debütált, és azonnal a közönség kedvencévé vált. Vegyes kritikákat kapott, de jelentős pénzügyi sikerrel járt, hiszen 20,206 milliárd forintos bevételt ért el.
  • Megfojtott virágok (2023): 2023-ban bemutatott amerikai film, Martin Scorsese rendezésében és produceri közreműködésével született meg. Eric Roth és Scorsese David Grann 2017-es tényirodalmi munkájának alapján írták a forgatókönyvet. A történet az 1920-as évek Oklahomájában játszódik, ahol az Osage nemzet tagjai és rokonaik rejtélyes gyilkosságok sorozatának áldozataivá válnak, miután gazdag olajlelőhelyekre bukkannak a földjeiken. A történet fókuszában az áll, hogyan próbál egy helyi politikus korrupciós eszközökkel hozzájutni az Osage törzs vagyonához. Ez a film állt az utolsó együttműködés középpontjában Scorsese és a két hónappal a film premierje előtt elhunyt zeneszerző, Robbie Robertson között. Scorsese a filmet Robertson emlékének ajánlotta.
  • A méhész (2024)A 2024-ben bemutatásra kerülő A méhész, David Ayer rendezésében, Jason Statham főszereplésével készült. A film izgalmas története egy volt ügynök, Mr. Clay kálváriáját mutatja be, aki személyes indíttatásból száll szembe egy céggel, melyet barátja és szomszédja tragikus haláláért tart felelősnek.
  • Édes búcsú (2023): Dan Levy rendezte ezt a filmet, amelyben Ruth Negga és Himesh Patel mellett ő is szerepel. Levy egy művészt alakít, aki gyászolja férje elvesztését, és úgy dönt, hogy a gyógyulás érdekében két legjobb barátjával elmegy egy párizsi utazásra.
  • Éjszakai merülés (2024): Bryce McGuire rendezői debütálása, ez a természetfeletti horrorfilm Wyatt Russell, Kerry Condon, Amélie Hoeferle és Gavin Warren főszereplésével készült. A történet a Waller családot követi, akik egy új házba költözés után felfedezik, hogy természetfeletti jelenlét kísérti a hátsó udvari medencéjüket. A film alapja egy 2014-es, Rod Blackhurst mellett rendezett rövidfilm.
  • A hó társadalma (2023): J.A. Bayona rendezésében, ez a film egy csoport túlélő történetét meséli el az Andok távoli szívében. Az igaz történeten alapuló és Pablo Vierci azonos című könyvéből adaptált film főszereplői Enzo Vogrincic, Matías Recalt, Agustín Pardella, Tomas Wolf, Diego Vegezzi és mások.

(Borítókép: Jason Statham. Fotó: Getty Images)