Idén mindenki a mesterséges intelligenciával akar újítani, még azok a cégek is, amelyeknek a feladata az lett volna, hogy egy macskaajtót tervezzenek. Íme, ezek lesznek a jövő legfurcsább eszközei.

A Consumer Electronics Show, azaz a CES minden évben összegyűjti a világ legnagyobb cégeit, hogy azok egy kiállítás keretein belül megmutathassák a fogyasztóknak, hogy milyen lesz a jövő. A kiállításon számos lenyűgöző és valóban hasznos terméket láthattunk, köztük napelemes autókat, amelyek 20 kilométert képesek menni egy „töltéssel”, vagy sétálást segítő robotokat, amelyek lehetővé teszik a különböző betegségekben szenvedőknek a könnyebb járást.

Erre a kiállításra minden cég elhozhatta a legmerészebb kísérleteit is, emiatt pedig nemcsak a jövő legjobb eszközeivel találkozhattunk, hanem olyan készülékekkel is, amelyek bár ötletnek hangzottak, a gyakorlatban nevetségessé váltak. Íme, ezek a CES 2024 legfurcsább és legrosszabb eszközei!

WeHead

Kezdjük egyből azzal, amivel a legtöbben találkozhattunk mostanában az interneten, a WeHead-el. Ez a kijelző egy emberi arcot mutat a használójának, aki a jövőben ezen keresztül tud majd beszélgetni a ChatGPT-vel. Azonban az eszköz nem teszi személyesebbé a mesterséges intelligenciával (MI) való beszélgetést, sőt inkább nyugtalanító a WeHead.

A nyugtalanító érzést pedig tovább fokozza a kijelzők furcsa kialakítása és az, hogy a robot egy Sirihez hasonló hangot kapott, így meg sem próbálták emberire megalkotni a szerkezetet.

Ha ez a demóegység nem riasztotta el, akkor ön is beszerezhet egy WeHeadet mindösszesen csak 5 ezer dollárért, azaz 1,7 millió forintért.

Seergrills Perfecta

Érthető, hogy egy mesterséges intelligenciával foglalkozó cég, mint a ChatGPT az MI-hez köthető eszközökkel érkezik a kiállításra. Azonban 2024-ben minden vállalat azt érezte, hogy szüksége van valami MI-re az új kütyüjében, így jutottunk el a Seergrills Perfecta-ig, egy MI vezérelt grillsütőig, ami állítólag 90 másodperc alatt képes mesterszakácsokat megszégyenítő teljesítményre. Az érintőképernyős kezelőfelület lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kiválasszák a hús vágási módját és a kívánt sütési módot. A mesterséges intelligencia pontosan kiszámítja, hogy mi szükséges a preferenciák eléréséhez, majd kevesebb mint 3 perc alatt elkészíti a húst.

A séf üzemmód több manuális lehetőséget biztosít, de a gyártók fő üzenete, hogy semmilyen képességre nincs szükségünk, ahhoz, hogy tökéletes ételeket készítsünk, csak meg kell nyomnunk a „start” gombot. Az egyetlen gond, hogy teljesen meg kell bíznunk az MI-ben, például abban, hogy nem gyújtja fel házunkat vagy, hogy valóban átsüti a húst és nem kapunk el semmilyen fertőzést.

Ha úgy érzi szüksége van egy 35 kilót nyomó grillre, akkor felmehet a cég honlapjára, ahol árat ugyan nem talál, de egy 1000 dolláros, azaz 350 ezer forintos kedvezményt igényelhet a gépre, amiből sejthető, hogy nem fog a megfizethető árú grillek közé tartozni a Seegrills Perfecta.

Kohler Anthem

A Kohler sem akart kimaradni a sorból, mármint ami a felesleges mesterséges intelligenciával rendelkező kütyüket illeti. Az Anthem egy számítógép hozzáadásával szeretné leegyszerűsíteni a zuhanyzást. Hihetetlen, de ennek az okos zuhanyzónak a segítségével tudjuk szabályozni a víz hőmérsékletét, áramlási sebességét is…pont, mint egy sima zuhany, csak itt érintőképernyőn.

Természetesen valamivel ennél többet tud a szerkezet, de nem sokkal és ami miatt igazán a rossz termékek közé sorolható, aza az ára. Önmagában a „számítógép” csak 640 dollárba, azaz nagyjából 220 ezer forintba kerül. Azonban ahhoz, hogy működjön az okos zuhanyzónk, ahhoz szükségünk lesz termosztatikus szelepekre, amik plusz 760 dollárba, azaz 260 ezer forintba kerülnek és ezekből többre is szükségünk lehet, a zuhanyzónk kialakításától függően.

Kohler PureWash E930

Bár önmagában ez a termék nem biztos, hogy felkerült volna a listára, de ha már a Kohlernél tartottunk, akkor ne feledkezzünk meg a cég hangvezérlésű bidéjéről sem. A Kohler PureWash E930 mindent tud - pulzáló permetezési mód, fűtött ülések, éjszakai mód, amit csak szeretnénk.

Sajnos a bidé nem rendelkezik beépített mesterséges intelligenciával, de a Kohler Konnect alkalmazással csatlakoztathatja telefonját a bidéjéhez…már ha valaki ezt akarja. A „szuperbidé” árát is megkéri a cég, de biztosan mind az 1289 dollárt, azaz mind a 446 187 forintot megéri az élmény.

Swarovski AX Visio

Mit keres egy tech kiállításon a Swarovski? Hát madárfigyelő távcsöveket mutat be. Igen, kitalálták ez is egy „okos” szerkezet, ami mesterséges intelligenciával működik. Elméletileg a Swarovski AX Visio 10x32 madarász távcső egy gombnyomással segíthet az erre vágyóknak a madarak és más állatok azonosításában. Ráadásul a távcső képes fényképeket is készíteni, amelyek egyből rákerülnek a telefonunkra, ha szinkronizáljuk a két kütyüt.

Az elsőre jónak tűnő készülékkel azonban van egy kis probléma, mégpedig az, hogy nincs célközönsége. A nagyon magas színvonalú távcső teljesen felesleges egy profi madarász számára, hiszen ő magától is felismeri az állatokat, ha már évek óta figyeli őket és feltehetőleg egy jobb kamerával járja a vadont, mint ami be van építve a távcsőbe. A kezdőknek sokat segítene egy ilyen szerkezet, viszont kevesen vannak, akik egyből beáldoznának 4800 dollárt, azaz 1,6 millió forintot egy új hobbiba.

Samsung Ballie

Egy fokkal komolyabbra véve a szót, a Samsung ritkán szokott a legrosszabb techcuccokat felsoroló listákon szerepelni, az idén azonban mégis ide került, köszönhetően a Ballie-nek, egy apró, kerekeken guruló robotnak, aminek két feladata van: aranyosan nézzen ki és minden mozdulatodat megfigyelje. Előbbire valószínűleg az eladhatóság miatt volt szükség, utóbbira pedig azért, hogy a megfigyelje a felhasználó viselkedési mintáit, hogy utána személyi asszisztensként jobb szolgáltatásokat nyújthasson és jobban vezérelje az otthonában lévő okos eszközöket, sőt a mesterséges intelligenciával rendelkező robot képes videóképeket megosztani vagy képeket vetíteni a padlóra.

Az elmúlt években már volt probléma abból, amikor egy techóriás kameráit helyeztük el otthonunkban, de egy olyan kamera, ami képes bejárni az egész házunkat még a szokásosnál is több veszélyt rejt magában. A készüléket már egyébként 2020-ban láthattuk először, de még mindig nem került piacra.

(Borítókép: WeHead. Fotó: GettyImages)