A gyártót a növekvő versenyhelyzet és a vártnál gyengébb értékesítési számok ösztönzik arra, hogy olcsóbban adja készülékeit. Így a világ legnagyobb okostelefon piacán, Kínában nem mindennapi akciót hirdetett meg az Apple a Holdújév alkalmából.

Január 18-tól január 21-ig egyes iPhone modellek akár 500 jüannal, azaz nagyjából 24 ezer forinttal olcsóbbak lesznek a megszokottnál – derül ki a Reuters cikkéből.

Az esemény azért is figyelemre méltó, mert az Apple évek óta nem csökkentette a legújabb iPhone-ok árát, de idén év eleje óta az online vásárlási platformokon, köztük például a Pinduoduo-n még a most meghirdetett nagyjából 5 százalékos akciónál is nagyobb, akár 15 százalékos kedvezménnyel is találkozhattak a kínai vásárlók az iPhone 15 és 15 Pro modellek esetében.

Azonban hiába próbálja vásárlásra ösztönözni a vevőket az Apple, ugyanis az egy évvel ezelőttihez képest 30 százalékos visszaesést mutattak az iPhone-eladások január első hetében.

Egyértelmű, hogy a Huawei visszatérőben van. A kínai fogyasztók egy része a hazaszeretettől vezérelve is visszatérhet a Huawei használatához

– magyarázta Nicole Peng, a Canalys piackutató cég vezető alelnöke, aki szerint az ilyen statisztikák mellett nem volt meglepő, hogy az Apple árcsökkentéssel próbálja meg növelni eladásait.

A visszaesés meglátszik az Apple részvényein is, aminek következtében a múlt héten a Microsoft megelőzte az Apple-t, mint a világ legértékesebb vállalata.

(Reuters)

(Borítókép: Apple bolt. Fotó: GettyImages)