Eddig soha nem látott szélességű számítógép monitort dob piacra egy közismert holland gyártó. A képernyő átmérője az egy métert is jócskán meghaladja.

Mi örülnénk a legjobban, ha ebben a cikkben az eddig piacra dobott legszélesebb monitorról, mint teszttermékről írhatnánk, ám egyelőre be kell érnünk magával a hírrel, miszerint egy ultraszéles számítógép kijelzőt dob piacra az egyik legismertebb holland multinacionális világítástechnikai és szórakoztató elektronikai termékeket gyártó cég, a Philips.

A 49B2U6900CH típusjelzésű monitor egy 49 hüvelykes, vagyis egy 124.46 centiméter átmérőjű, 32:9 képarányú hajlított kijelzővel bír, amelynél az íveltség mértéke 1800R

A 10 bites (8 bit + FRC) VA LED LCD panelje Double QHD felbontású, azaz 5120x1440 pixel megjelenítésére képes. Maximális képfrissítési frekvenciája 75 Hz, támogatja a FreeSync használatát, legnagyobb fényereje 400 nit, és biztosítja a HDR anyagok kezelését is.

A tervezők egy saját, dönthető, 5 megapixeles webkamerával, illetve integrált mikrofonnal is ellátták, így mindenféle kiegészítő nélkül alkalmas videókonferenciák lebonyolítására. Rendelkezik Smart KVM kapcsolóval, amelynek segítségével egyszerűen lehet váltogatni a csatlakoztatott források között, amelyek közül akár egyszerre több is megjeleníthető a képernyőn.

A holland gyártó cég az új, februártól elérhető csúcsterméket elsősorban munkaeszköznek szánja, bár feltehetően a gamerek is összeteszik majd érte a kezeiket feltéve, ha ki tudják csengetni az 1250 eurós, mai árfolyamon 486 ezer forintos vételárat. Hogy hogyan néz ki az ultraszéles képernyő, azt ide kattintva tudja megtekinteni.

(Borítókép: Egy férfi monitorok előtt. Illusztráció: Getty Images)