Spotify és az Apple Music drágulásával egyre többen kezdtek el ismét zenét letölteni különböző weboldalak segítségével.

A Gizmodo egy kalózkodással foglalkozó kutatócéget számolt be róla, hogy Muso vállalat arra a következtetésre jutott, hogy a különböző streaming-szolgáltatások – például a Spotify és az Apple Music – magasabb árai visszaterelik az embereket az illegális letöltések felé.

Egyre több fogyasztó használ olyan webhelyeket, amelyek közvetlenül másolják ki a hangot a YouTube-videókból, és letölthető MP3- vagy .wav-fájlokká alakítják azokat.

A kalózkodás jelenlegi szintje még közel sem éri el az öt évvel ezelőtti szinteket, de a tendencia figyelemre méltó. A Wired által közzétett adatok szerint tavaly több mint 17 milliárd alkalommal látogattak meg zenei kalózkodással foglalkozó webhelyeket világszerte, ami 2022-höz képest 13 százalékkal nőtt az ilyesfajta oldallátogatás. 

Érdekes, hogy a YouTube-ot birtokló Google egyenesen ezekre a „kalózoldalakra” irányítja a látogatókat, amelyek viszont több milliárd látogatást generálnak a videómegosztón. A Google ugyan szigorú irányelveket ír elő a szerzői jogok megsértése ellen, de jelek szerint mégsem lép fel a kalózoldalak ellen. A Muso által követett zenei kalózkodás 40 százaléka egyébként a „YouTube-to-MP3” oldalakról származik.

A tévés tartalmak illegális úton való beszerzése továbbra is domináns, az összes kalózkodási tevékenység 48 százaléka filmekhez és sorozatokhoz köthető. 

(hvg)

(Borítókép: YouTube telefonon megnyitva. Illusztráció: NurPhoto/Getty)