A kínai T-Flight mágnesvonat megdöntötte a sebességi rekordokat, és most az 1000 km/h-s határ átlépésén dolgozik.

Kína ismét bebizonyította, hogy az élre tör a nagysebességű közlekedés terén. A China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC) legújabb büszkesége, a T-Flight mágnesvonat, már most is bőven túlteljesíti a várakozásokat: a tesztek során elérte a 623 km/h-s csúcssebességet. Ez nemcsak hogy rekordnak számít, de felülmúlja a japán konkurencia tavaly mért 603 km/h-s csúcsát is.

De a CASIC nem áll meg itt. A céljuk, hogy elérjék az 1000 km/h-s sebességet, ami forradalmasíthatja a földi közlekedést. A technológia lényege, hogy a vonat a sínek fölött, pár milliméteres lebegéssel, szinte zajtalanul és károsanyag-kibocsátás nélkül száguldjon.

Ez a fejlesztés nem csak gyors, de környezetbarát is, és még a repülőutaknak is komoly konkurenciát állíthat. A CASIC tervei szerint a következő tesztfázisban, egy 60 kilométerrel meghosszabbított pályán próbálják majd ki a még nagyobb sebességet. Ha sikerül elérniük az 1000 km/h-t, akkor a mágnesvonat sebessége már majdnem olyan lesz, mint egy Boeing 747-es repülőgépé.

Kína ezzel ismét megmutatja, hogy vezető szerepre tör a technológiai innovációban, és a T-Flight projektje nem csak a mágnesvasutak fejlődésében, de a globális közlekedési szokások átalakításában is új korszakot hozhat.

(Borítókép: a kínai T-Flight mágnesvonat. Fotó: Getty Images)