Az OpenAI legújabb fejlesztése, a Sora modell, olyan videókat hoz létre, amelyek előtt az olvasók kétkedve állnak: vajon valódiak, vagy csak a legfejlettebb technológia alkotásai?

Az OpenAI legújabb találmánya, a Sora modell, valóban összemoshatja a valóságot és a képzeletet. Korábban már láthattunk technológiákat, amik szövegből videót csináltak, de ez árnyéka sem volt annak, amit most a Sora képes produkálni. Az elődök legfeljebb csak egyszerű animációkat vagy kicsit elvontabb képi világot hoztak létre, ami messze állt a valódi élménytől.

De amikor a Sora munkáját nézzük, könnyen azt hihetjük, hogy igazi, élő felvételeket látunk, csak itt-ott apró jelek utalhatnak arra, hogy mégsem a valóságról van szó. A legjobban sikerült vagy aprólékosan megalkotott videók esetében viszont szinte lehetetlen észrevenni, hogy valójában mesterségesen készültek.

Az OpenAI hangsúlyozza, hogy komolyan veszi a felelősséget, és nem szeretné, ha a Sora rossz kezekbe kerülne, például álhírek készítésére használnák. Viszont be kell látni, hogy a technológia korlátai miatt valószínűleg csak a legnyilvánvalóbb próbálkozásokat tudják megakadályozni. Ez azt jelenti, hogy bizonyos határokon belül majdnem bármit lehet vele csinálni, kivéve az etikailag vagy jogilag aggályos területeket, mint például háborús jelenetek vagy híres emberek megtévesztő ábrázolása.

Ez a fejlesztés nem csak hogy új korszakot nyit a videókészítésben, de alaposan felrázza a szórakoztatóipart, hiszen mostantól bárki képes lesz profi minőségű tartalmat előállítani otthonról. A reklámipar már most dörzsöli a tenyerét, és valószínű, hogy hamarosan elárasztják a netet a Sora-val készült kreatív kisfilmek.

Bár az OpenAI még nem közölte, mikortól és milyen áron lesz elérhető a Sora, egy biztos: a világ, ahogy ismerjük, már sosem lesz ugyanaz, különösen az online térben.

(Borítókép: OpenAi - Sora release - fotóillusztráció. Fotó: Getty Images)