A '90-es években az egyik legnagyobb sztárnak számított a ragadozó hüllőimádok körében: Steve Irwin rendszerint kamerák előtt tette kockára az életét kígyók és aligátorok társaságában, ám végül extrém életmódja okozta a vesztét. A mesterséges intelligencia 18 évvel a halála után most megalkotta a férfi képmását aszerint, hogy hogyan nézne ki ma.

Steve Irwin egy ausztrál állatgondozó, természet- és környezetvédő volt, aki elsősorban az 1990-es években végzett televíziós munkájának köszönhetően vált világszerte híressé. Úgy is emlegették, mint a Krokodilvadászt, ugyanis ezzel a címmel jelent meg az egyik műsora. Ezen kívül több dokumentumfilmet is forgatott a feleségével, Terrivel, köztük a Croc Files, a The Crocodile Diaries és a New Breed Vets című filmeket. Az IMDb-s életrajzírója, Tommy Donovan állítása szerint a kamera sosem állhatott meg, így a stábja azt a végzetes pillanatot is megörökítette, amikor Irwin halálos mérgezést kapott. A felvételek hollétét ugyanakkor máig rejtély övezi.

A Krokodilvadász 2006-ban az ausztráliai Port Douglas partjainál járt, amikor a Nagy-korallzátonynál megpillantott egy 99 kilós ráját az óceán fenekén. Kollégájával belépett hozzá a vízbe, hogy lefilmezze azt a lánya, Bindi gyerekműsorába, a Bindi, a dzsungellány című dokusorozatba. Arra számítottak, hogy az állat a közeledésükkor elúszik, ám ehelyett a rája néhány másodperc alatt több száz csapást mért Irwinre fűrészes farkával. A férfi ezután kínjában vonaglani kezdett a méregtől, miközben a társai próbálták nyomást gyakorolni a mellkasán tátongó sebre addig, amíg a helyszínre nem érkeztek a mentők. Mindeközben attól rettegtek, hogy Irwin tüdeje kilyukadt. Az egyik stábtag egy órán keresztül lélegeztette szájon át a Krokodilvadászt, ám a kiérkező mentők már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

Steve Irwin halála világszerte hatalmas gyászhullámot váltott ki a rajongói körében, sőt ráják elleni megtorló akciók sorozatához vezetett az ausztrál partokon. A tragédia óta 18 év telt el, a Krokodilvadász pedig a mai napon, február 22-én ünnepelné a 62. születésnapját. Az alkalomból a mesterséges intelligencia segítségével fotókat alkottak a néhai dokufilmesről, hogy megmutassák, hogyan nézne ki ma. A képek ide kattintva, a DailyStar cikkében érhetők el.

Irwin a halála után a feleségét és két gyereket hagyott hátra. Míg a lánya Bindi maga is természetvédő és televíziós személyiséggé cseperedett évi 371,8 millió forintos becsült fizetéssel, addig a fia, Robert teljes munkaidőben az ausztrál állatkertben foglalkozik olyan állatokkal, köztük kígyókkal és krokodilokkal, amilyenekkel annak idején az apja is. Természetesen neki is akadtak televíziós projektjei, így a testvéréhez hasonlóan ő sem szűkölködik, mi több, a folyamatosan emelkedő nettó vagyona Ausztrália egyik milliomosává tette.

(Borítókép: Steve Irwin a San Franciscó-i állatkertben, 2002-ben. Fotó: Getty Images)