Idén egy elektromos crossover nyerte az év autója díjat.

Az „év európai autója” díj 1964 óta íródó történelmében számtalan alkalommal nyert már olyan modell, amely aztán az eladásaival is igazolta, hogy kiválóan sikerült, de olyan típus is lett már az év autója, amellyel csak elvétve találkoztunk az utakon. A 2024-ben az európai év autójának választott Renault Scenic valószínűleg az előbbi tábort fogja erősíteni.

A legjobb autók közé a mai piaci trendeknek megfelelően zömmel városi terepjárók, úgynevezett crossoverek kerültek be: a BYD Seal, a Kia EV9, a Renault Scenic és a Volvo EX30 csakis elektromos hajtással készül, az 5-ös BMW-nek és a Peugeot 3008-nak az elektromos mellett van belsőégésű motorral szerelt változata is, míg a Toyota C-HR-ből nincsen ugyan tisztán elektromos modell, de hibrid és a plug-in hibrid kivitelben is elérhető.

Az év európai autója díjkiosztót a genfi autószalonban tartották, és a 22 országból érkezett 59 autós újságíró szavazata alapján

a Renault Scenic nyerte el a díjat 329 ponttal, míg a második helyen a BMW új 5-ös sorozata végzett 309 ponttal.

A dobogó harmadik fokára a Peugeot 3008 került 197 ponttal, ezt követte a Kia EV9 190, a Volvo EX30 168, a BYD Seal 131 és a Toyota C-HR 127 ponttal. A zsűri két magyar tagja is a Scenicre szavazott. 

A Renault legutóbb a Clióval tudott nyerni 2006-ban, az idei pedig összességében a hetedik első helyezésük.

A családi autó hamarosan a magyarországi márkakereskedésekbe is megérkezik, az ára 18 millió forintról indul.

(Player)

(Borítókép: Renault Scenic. Fotó: Getty Images)