Akár életveszélyt is okozó okosórákra hívta fel a figyelmet az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA). A hatóság közlése szerint bizonyos gyártók úgy reklámozzák a vércukorszint mérésére alkalmas okoseszközeiket, hogy azok nem kaptak hivatalos engedélyt és jóváhagyást az adott funkcióra.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) figyelmeztetést adott ki a szúrás nélkül működő, vércukorszintet mérő okosórák és okosgyűrűk használatának potenciális veszélyeire vonatkozóan, hangsúlyozva, hogy az esetlegesen pontatlan eredmények akár veszélybe is sodorhatják az eszközök használóinak életét.

A hatóság kiemelte, hogy ezek az eszközök nem kaptak engedélyt és jóváhagyást a vércukorszint önálló mérésére, és bár a gyártóik azzal népszerűsítik ezeket a termékeket, hogy fizikai beavatkozás nélkül alkalmasak a vércukorszint pontos mérésére, az FDA szerint ez nem több puszta hamis marketingfogásnál. Hozzátették ugyanakkor, hogy az említett eszközök eltérnek azoktól az okosóra-alkalmazásoktól, amelyek már jóváhagyott folyamatos vércukormérő eszközök adatait jelenítik meg.

Az FDA arra kéri a felhasználókat, hogy amennyiben az orvosi ellátásuk a vércukorszint pontos mérését igényli, konzultáljanak az egészségügyi szolgáltatójukkal egy engedélyezett eszköz használatáról. Az egészségügyi szolgáltatóknak azt javasolják, hogy tájékoztassák betegeiket az nem engedélyezett eszközök használatával kapcsolatos kockázatokról, és segítsenek nekik megfelelő, engedélyezett alternatívát választani. 

A hatóság továbbá közölte, hogy már dolgoznak a nem engedélyezett okosórák és okosgyűrűk illegális forgalmazásának megakadályozásán. Ehhez arra kérik a fogyasztókat, hogy minél többen jelentsék az FDA MedWatch rendszerén keresztül a nem engedélyezett termékek használatából eredő problémákat vagy pontatlanságokat.

(CNN)

(Borítókép: Okosóra. Illusztráció: Getty Images)