Nem, nem félreértés: Kínai és amerikai kutatók új módszert találtak az ujjlenyomatok reprodukálására, amelyhez tulajdonképpen csak az okostelefon mikrofonjára van szükség.

Kínai és amerikai tudósok egy új kutatással szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a jövőben az okostelefonokba épített ujjlenyomatolvasók sem nyújtanak majd feltörhetetlen védelmet.

Bár a laikusok számára úgy tűnhet, hogy az ujjlenyomat egyedi, és valóban csak a „jogos tulajdonosa” használhatja azonosításra, de egy új kutatás cáfolni készül mindezt. Az amerikai Colorado Egyetem és a kínai Tsinghua Egyetem, Wuhan Egyetem, Huazhong Tudományos és Technológiai Egyetem szakemberei ugyanis egészen váratlan helyről képesek rekonstruálni az okostelefonok feloldására használt ujjlenyomatokat. Eredményeik még messze nem 100 százalékosak, azonban már jelzik, hogy egyáltalán nem lehetetlen feltörni ezt a védelmi rendszert sem.

Az ujjlenyomat-leolvasás mint biometrikus azonosítási forma jelenleg az egyik legnépszerűbb és legmegbízhatóbb ilyen rendszer a piacon. Jelenleg úgy kalkulálják, hogy ez a piac 2032-re közel 100 milliárd dollár értékű lesz.

Éppen ezért rendkívül aggasztó, hogy az úgynevezett PrintListenernek elnevezett módszerrel már ezek a rendszerek is feltörhetők lehetnek. 

A kutatók által felvázolt technika rekonstruálja az ujj papilláris vonalainak mintázatát az általa generált akusztikus jeleken keresztül, amikor az ujjak mozognak az érintőképernyőn. Ehhez persze mikrofonra is szükség van, vagyis csak az olyan alkalmazások jöhetnek szóba, amelyek használják ezt a hardvert – a legtöbb alkalmazás egyébként már kéri a mikrofon engedélyezését, így ez már nem is akkora akadály. 

A PrintListener tesztelése során a kutatók az esetek 27,9 százalékában tudták előállítani egy személy ujjlenyomatának részleges, az esetek 9,3 százalékában pedig a teljes ujjlenyomatát. A kutatók arra akarják felhívni a figyelmet az eredményeiket részletező tanulmányban, hogy az ujjlenyomatok kiszivárgása érzékeny információk ellopását, óriási gazdasági és személyi veszteségeket, sőt a nemzetbiztonság esetleges veszélyeztetését is okozhatja.

(hvg)

(Borítókép: Ujjlenyomat-olvasó. Illusztráció: Prostock-Studio/Getty)