Online csalókra figyelmeztet a Nemzeti Védelmi Szolgálat. A hivatalos szervezet közlése szerint a kiberbűnözők egy távoli hozzáférést segítő programmal próbálnak hozzájutni privát adatokhoz úgy, hogy vírusirtóként próbálják letölteni azt a gyanútlan felhasználókkal.

Figyelemfelhívó Facebook-posztot tett közzé március 2-án szombaton a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ). A szervezet közlése szerint csalók népszerűsítenek vírusirtóként egy bizonyos Anydesk nevű, valójában távoli hozzáférést segítő programot, amelyet ha letöltenek a felhasználók, a kiberbűnözők azonnal teljes hozzáférést nyernek a gyanútlan civilek számítógépéhez, mobiltelefonjához.

Az NVSZ azt javasolja, hogy telefonálók kérésére ezt a programot soha senki se telepítse semmilyen eszközre, továbbá azokra az árulkodó jelekre is felhívják a figyelmet, amelyekből pillanatok alatt kiszúrható, hogy átverésről van szó. Többek között gyanús lehet, 

  • ha nem kérhető visszahívás,
  • ha erőszakosan tesznek fel kérdéseket,
  • ha sürgetik a cselekvést vagy nagyon rövid időkeretet adnak rá.

A tájékoztatás szerint az is gyanúra adhat okot, ha az „ügyintéző” vagy „informatikus” nem tudja azokat az adatokat, amelyeknek alapvetően a birtokában kellene lennie, például ha egy banki ügyintéző a bankszámlánkon elérhető egyenlegről érdeklődik, vagy egyéb információt, esetleg képernyőfotót kér. Ha pedig a fentebb említett csalók a saját kibervédelmünk érdekében egy applikáció azonnali letöltését kérik és egy, a hívás közben érkező kódra kíváncsiak, akkor is átverésről van szó és ilyen módon próbálják ellopni az adatainkat, pénzünket.

(MTI)

(Borítókép: Adatlopás. Illusztráció: Getty Images)