Az Európai Bizottság rekordösszegű, mintegy 728 milliárd forintos bírsággal sújtotta az Apple-t a szabad verseny akadályozása miatt.

Az Apple, a globális technológiai óriás, mintegy 728 milliárd forintos (közel 2 milliárd dolláros) büntetést kapott az Európai Bizottságtól, amiért a vállalat korlátozta a versenyt saját platformján. Ez a döntés egy négy évvel ezelőtt kezdődött vizsgálat eredményeként született meg, amely során az Európai Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy az Apple tisztességtelenül korlátozta a versenyt, különösen a Spotify zenestreaming szolgáltatással szemben.

A vádak szerint az Apple nem engedélyezte a Spotifynak, hogy közvetlenül tájékoztassa az iPhone felhasználóit az előfizetési díjak kedvezményes lehetőségeiről. Az Apple által alkalmazott 30%-os jutaléki rendszer jelentős bevételkiesést okoz a szolgáltatóknak, vagy arra kényszeríti őket, hogy magasabb díjakat számoljanak fel a felhasználóknak.

A Spotify üdvözölte az Európai Bizottság döntését, kiemelve, hogy ez a lépés világossá teszi, egy piacvezető helyzetben lévő vállalat, mint az Apple, nem élhet vissza dominanciájával a verseny korlátozása érdekében. Az Apple azonban élesen kritizálta a döntést, állítva, hogy a Bizottság nem tudott konkrét bizonyítékokat felmutatni a fogyasztók érdekeinek sérelmére. Az Apple szerint a Spotify, mint a piacvezető zenestreaming szolgáltató, nem szenvedett hátrányt, és az Apple Music nem is annyira sikeres, mint a Spotify.

Az Apple hozzáfűzte, hogy a Spotify nem fizet jutalékot az AppStore-n keresztüli előfizetésekért, mivel nem kínál ilyen lehetőséget, ami azt sugallja, hogy a büntetés inkább az információáramlás korlátozására, mintsem közvetlen pénzügyi veszteségre vonatkozik. Az Apple azt is állítja, hogy nem sértett meg semmilyen érvényben lévő versenyjogi előírást, és kész fellebbezni a döntés ellen.

A büntetés híre egy olyan időszakban éri az Apple-t, amikor a vállalat vegyes pénzügyi teljesítményt mutat, lassuló értékesítéssel és kihívásokkal küzd a kínai piacon, ugyanakkor jelentős nyereségnövekedést ért el. Az Apple részvényárfolyama az elmúlt időszakban nem mutatott jelentős változást, de a cég továbbra is bizakodó a jövőt illetően, remélve, hogy képes lesz felzárkózni a piaci trendekhez.

(azénpénzem)

(Borítókép: egy ázsiai nő a mobiltelefonján zenéz hallgat. Illusztráció: Getty Images)