A Google bejelentette, hogy a közelgő hetekben számos izgalmas fejlesztést hajt végre a Google Drive szolgáltatásában, amelyek jelentősen javítják majd a felhasználói élményt. A frissítések középpontjában a videólejátszás és a fájlkeresés áll, ígéretes változásokkal, amelyek még hatékonyabbá teszik a platform használatát.

A Google Drive, amely 2012 óta áll a felhasználók szolgálatában, a Gmail széles körű elterjedése révén vált az egyik legnépszerűbb felhőalapú tárhelyszolgáltatássá. A felhasználók számára biztosított 15GB ingyenes tárhely mellett a Google Workspace irodai alkalmazások integrációja tovább növeli a platform vonzerejét.

A PC World információi szerint két kiemelkedő fejlesztés érkezik hamarosan. Az első a Dynamic Adaptive Streaming over HTTP (DASH) kódolás bevezetése, amely a videók internetkapcsolat minőségéhez igazodó bitrátával történő lejátszását teszi lehetővé. Ez a megoldás gyorsabb videó indítást és zökkenőmentesebb újratöltést ígér. A frissítés először az újonnan feltöltött videókra vonatkozik, de a tervek szerint a régebbi tartalmak is megkapják ezt a fejlesztést az év folyamán.

A második jelentős változás a mobilalkalmazás keresési funkciójának átalakítása, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kategóriák szerint szűrve kereshessenek fájlokat. Az új szűrési lehetőségek közvetlenül a keresősáv alatt jelennek meg, és az alkalmazás intelligensen ajánl releváns kategóriákat a keresett kifejezések alapján. Ez a fejlesztés először iOS-en debütál, Androidra pedig később, de még ebben az évben érkezik.

További Innovációk a Google-től

A Google nem áll meg a Drive fejlesztésénél; a 2024-es Mobil Világkongresszuson több új funkciót is bejelentettek, amelyek az Android és Wear OS rendszereken lesznek elérhetők. Ezek között kiemelkedik a Gemini generatív chatbot-szolgáltatás, amely integrálódik a Google Messagesbe, segítve az üzenetírást és az események szervezését.

Az Android Auto mostantól mesterséges intelligencia segítségével foglalja össze az üzeneteket és csoportos beszélgetéseket, hogy a vezetés közben kevesebb figyelmet igényeljen. A Google Maps új funkciója, a Lens TalkBack, segít a felhasználóknak felfedezni a környező helyeket, mint például ATM-eket vagy éttermeket, és hangosan közli azok fontos információit.

A Wear OS-en a Google Wallet integráció lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy közvetlenül az okosóráikon ellenőrizzék jegyeiket, tagsági kártyáikat és beszállókártyáikat, tovább növelve ezzel a kényelmet és az elérhetőséget.

Ezek a fejlesztések nemcsak a Google Drive, hanem a Google szolgáltatásainak széles körét is modernizálják, ígéretes újításokkal gazdagítva a felhasználói élményt a digitális világ minden területén.

(Haszon)

(Borítókép: Google drive logo. Illusztráció: Getty Images)