Mindössze egyetlen Oscar-díjat zsebelt be a nagy streamingszolgáltatók egyike.

Már mi is beszámoltunk az Amerikai Filmakadémia hétvégi díjátadójáról, valamint arról, hogy mely alkotások és szereplők nyerték el az aranyszobrokat. 

Az este kezdete igencsak bíztató volt a streamingszolgáltatóknak, ugyanis a Netflix és az Apple TV+ összesen 32 kategóriában szállt ringbe az idei Oscaron, ám végül csak a legjobb élőszereplős rövidfilm díját sikerült elcsípnie Wes Anderson filmjének, a Henry Sugar csodálatos életének, amely a Netflixen látható.

A világ legnagyobb online streaming-tékája az elmúlt hét évben összesen 23 Oscart nyert, ezek közül csak tavaly hatot a Nyugaton a helyzet változatlan című Erich Maria Remarque-regény filmadaptációjával.

Éppen ezért kimondhatjuk, hogy idén nem a legnagyobb streamingszolgáltatók (Amazon Prime, Netflix, HBO Max, SkyShowtime, Apple, Disney+) szájíze szerint alakult a díjkiosztó. Ugyan nagy esélyes volt Martin Scorsese a legjobb rendező kategóriában, de végül sem a veterán rendező, sem pedig a Megfojtott virágok című filmje – melynek jogaival az Apple TV+ rendelkezik – nem nyert szobrot.

Az Apple TV+ -nak ugyanakkor egyszer már sikerült az, ami a Netflixnek az elmúlt években egyszer sem, dacára a számos jelölésnek és díjnak: a cég 2022-ben bezsebelte a legjobb film díját a CODA-val.

(hwsw)

(Borítókép: Oscar-díjak. Illusztráció: Handout/Getty)