Már márciusban megkezdi a vadiúj elektromos autói szállítását a Xiaomi.

A Xiaomit korábban jellemzően az okostelefon-piacon és az otthoni elektronikai termékek szegmensében volt meghatározó szereplő, ám hamarosan kilép az autópiacra is. A Xiaomi rekordidő alatt áll készen az első elektromos autójának szállítására. A cég villanyautós terveiről 2021 elején lehetett először hallani, vagyis az SU7 (a Speed Ultra 7) fejlesztését nem egészen három évvel ezelőtt indította el a gyártó. A kínai cég kedden jelentette be, hogy még ebben a hónapban piacra dobja az anyaországban a vadonatúj termékportfolió első modelljét.

Az új autó egy Tesla Model 3-hoz hasonló sziluettel rendelkezik: leginkább egy letisztult sportszedánra emlékeztet, amelynek a tetején üvegfelület fut végig, csakúgy, mint a Tesla esetében. A villanymotorról saját maguk gondoskodtak. 

A Xiaomi SU7-et 29 kínai városban és összesen 59 értékesítési ponton kezdik majd el árulni, az autókat pedig az állami tulajdonú BAIC Csoporthoz tartozó gyárban készítik – egyelőre éves szinten 200 ezres darabszámban. A vállalat ebben az évtizedben tízmilliárd dollárnak megfelelő kínai jüant szán az autóipari projekt felfuttatására.

(hwsw)

(Borítókép: Xiomi SU7. Fotó: NurPhoto/Getty)