A Genfi Egyetem egy kutatása során két mesterséges intelligencia képes volt egymással kommunikálni, ez pedig új kihívásokat és kérdéseket vetett fel az emberiség és a gépek jövőjével kapcsolatban.

Gondolta volna, hogy eljön az idő, amikor a robotok már nemcsak velünk, emberekkel, hanem egymással is képesek kommunikálni? Nos, úgy tűnik, a jövő már a küszöbön áll, a Genfi Egyetem (UNIGE) kutatói ugyanis a közelmúltban ezt lehetővé tették.

Egy friss kutatásban a UNIGE csapata áttörést ért el: létrehoztak egy olyan mesterséges neurális hálózatot, amely képes volt megérteni és végrehajtani alapvető feladatokat, majd ezeket a tapasztalatokat „átbeszélni” egy másik MI-vel, amely ezek után szintén képes volt a feladatokat elvégezni. A Nature Neuroscience folyóiratban közölt eredmények igazi mérföldkőnek számítanak, különösen a robotika és a természetes nyelvi feldolgozás terén. De vajon hova vezethet ez az emberiség számára?

Hollywood már régóta fest rémisztő képeket arról, mi történhet, ha az MI túl okos lesz. Gondoljon csak a Terminátor-filmsorozatra, amelyben a gépek megpróbálják elpusztítani az emberiséget, vagy az Ex Machinára, amelyben egy MI manipulálja a teremtőit. Ezek a filmek nemcsak szórakoztatnak, hanem komoly kérdéseket is felvetnek: mi van, ha az MI egyszer csak elkezdi átvenni a hatalmat az emberiség felett?

„Tudomásunk szerint még nem képesek arra, hogy egy szóbeli vagy írott utasítást szenzomotoros cselekvéssé fordítsanak le, és még kevésbé arra, hogy azt egy másik mesterséges intelligenciának elmagyarázzák, hogy az reprodukálni tudja az utasítást” – mondta Alexandre Pouget, az UNIGE Orvosi Karának professzora. 

Ez a kutatás azonban megmutatta, hogy már közelebb vagyunk ehhez, mint valaha. A tudósok az S-Bert nevű, előre betanított nyelvi modellel dolgoztak, amely 300 millió neuronból áll. Ezután egy másik, egyszerűbb hálózattal kapcsolták össze, hogy szimulálják az agyunkban lévő nyelvfeldolgozást. A kísérlet sikerült.

„Miután ezeket a feladatokat megtanulták, a hálózat képes volt leírni őket egy második hálózatnak – az első másolatának –, hogy az reprodukálni tudja a feladatokat. Tudomásunk szerint ez az első alkalom, hogy két mesterséges intelligencia képes volt tisztán nyelvi úton beszélgetni egymással” – tette hozzá Alexandre Pouget.

Miközben ez a fajta fejlődés ígéretesnek tűnhet a robotika számára, felveti azokat a félelmeket is, hogy mi történik, ha a gépek elkezdenek egymás között „összeesküvéseket" szőni.

„Az általunk kifejlesztett hálózat nagyon kicsi. Most már semmi sem áll az útjában annak, hogy ezen az alapon sokkal összetettebb hálózatokat fejlesszünk ki, amelyeket olyan humanoid robotokba integrálnánk, amelyek képesek lennének megérteni minket, de egymást is” – vélekedett a kutató.

A tudomány határán állva nem szabad elfelejtenünk, hogy a legfontosabb kérdés mindig az marad: hogyan használjuk ezeket az új technológiákat az emberiség javára, anélkül, hogy veszélybe sodornánk a jövőnket?

(Science Daily)

(Borítókép: Két robot egymással szemben. Illusztráció: Getty Images)