Világszerte pánikba estek a munkahelyüket és a főnökeiket online, anonim módon ócsárló dolgozók, ugyanis az erre a célra fenntartott fórum oldala most valódi neveket kér a felhasználók személyazonosságának igazolására.

Ha nem érezzük jól magunkat egy munkahelyen, általában kilépünk vagy lenyeljük a békát és a barátainknak panaszkodunk. Ha a felmondás mellett döntünk, a sérelmeink ellenére még lehet, hogy egy búcsúbulin iszunk egy utolsót a kollégákkal vagy egyszerűen csak csendben továbblépünk. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a büszkeségünk nem hagy nekünk nyugtot és anonimitásba burkolózva az internetre sietünk, ahol mindennek elhordjuk a volt vagy jelenlegi főnökeinket és a munkahelyünket.

Erre a célra találták ki a Glassdoor nevezetű fórumot, ahol a dolgozók félelem nélkül panaszkodhatnak.

A felhasználók azonban nemrég egy váratlan fordulattal voltak kénytelenek szembesülni, mégpedig, hogy a website személyes adatokat, köztük a valódi nevüket, titulusukat és az őket alkalmazó cég nevét is kérte tőlük. A már regisztrált felhasználók addig nem tudtak továbblépni az oldalon, amíg meg nem adták a kért adatokat, az újonnan regisztrálóknak pedig már kötelező lépésként írja ezt elő a website.

Az fórumot használók jogosan pánikba estek, ugyanis egyből attól kezdtek tartani, hogy a nevük kiszivárgásával a főnökeik rájöhetnek, miket mondtak róluk. A kedélyek annak ellenére sem csitulnak, hogy az oldal állítása szerint az adatok csak a felhasználók profiljainak megerősítéséhez szükségesek, azokat más felhasználók nem láthatják, ha csak valaki önként megosztja azokat. Az adatkezelési változtatás oka, hogy a vállalat 2021-ben felvásárolta a Fishbowl nevű céget, ami azt jelentette, hogy minden Glassdoor-felhasználónak ott is regisztráltak egy fiókot. Mivel a Fishbowl megköveteli, hogy a felhasználók igazolják a személyazonosságukat, így a Glassdoor szolgáltatási feltételei is megváltoztak, ennek következtében pedig ellenőrizni kellett a regisztráltakat.

Ennek ellenére több olyan felhasználó is akadt, aki azon panaszkodott a közösségimédia-felületeken, hogy egy régebbi fiókjukba bejelentkezve azt tapasztalták, hogy az oldal hozzáadta ahhoz a valódi nevüket a beleegyezésük nélkül.

Az egyik panaszos szerint ez úgy történt, hogy kapott egy ügyfélszolgálati levelet, amelyre válaszolva automatikusan frissítették az adatait – a nevét és elhelyezkedését – az oldalon anélkül, hogy ebbe beleegyezett volna.

Súgóoldalán a Glassdoor azt írja, hogy azért ellenőrzi a felhasználók személyazonosságát, hogy „a leghitelesebb és legértékesebb információkat nyújtsa a Glassdoor közösségének, illetve biztosítsa, hogy a felhasználói hiteles, őszinte beszélgetéseket folytathassanak más szakemberekkel, munkatársakkal és a különböző  vállalatok vezetőivel egy biztonságos térben”.

A vállalat hozzáteszi, hogy a felhasználók nyilvánosan továbbra is megőrizhetik az anonimitásukat az oldalon, a mögötte lévő profilhoz és annak tartalmához pedig senki sem fog hozzáférni. Kérdés, hogy a cég hogyan garantálja az adatok esetleges kiszivárgásának meggátolását.

(LADBible)

(Borítókép: Dolgozók egy monitor előtt. Illusztráció: Getty Images)