Az egyik népszerű appshop 23 ezer forintnak megfelelő összeg megszerzésével kecsegteti a felhasználóit a hét eleje óta. A pénz megkaparintásához a regisztráltaknak mindössze annyi dolguk van, hogy meghívják az ismerőseiket, azok pedig hozzanak létre egy fiókot. A feltételekkel a küldő és a fogadó is gyanútlanul elfogadja a személyes adatai kiadását.

Hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a Temu nevű kínai appshop, amelyen számos termék közül, rendkívül jó áron válogathatnak a vásárlók. Az alkalmazáson a hét elején vonzó ajánlattal találkozhattak a felhasználók, ugyanis a rendszer 23 ezer forintnak megfelelő összeget ajánlott fel PayPales utalással azoknak, akik regisztrációra invitálják az ismerőseiket, azok pedig fennakadnak a horgon. Mi több, ők is megkapják ugyanezt az összeget. 

Mielőtt azonban túlságosan elragadtatnánk magunkat, érdemes kicsit jobban megnéznünk az ajánlattal járó felhasználási és adatkezelési feltételeket. Az Indy100 beszámolója szerint az online üzlet „bármikor, előzetes értesítés nélkül törölheti, megváltoztathatja, felfüggesztheti vagy módosíthatja a program bármely aspektusát, beleértve - korlátozás nélkül - a jutalmak vagy egyéb előnyök elérhetőségét”. Ezen kívül időkorlátot is megszabnak a jóváírás megszerzéséhez. Eszerint az ajánlatra való jelentkezésünktől számított 24 órán belül regisztrálnia kell magát legalább egy meghívott ismerősüknek, ha pedig sikerül, akkor sem biztos, hogy pénzt utalnak a PayPalünkre, helyette Temu-kreditek formájában is jóváírhatják az összeget. Ezek a feltételek még nem is tűnnek olyan szörnyűnek, azonban ha tovább böngésszük az apró betűs részt, az is egyértelművé válik a számunkra, hogy

a promóciós programban való részvétellel rengeteg adatunkhoz automatikusan hozzáférést biztosítunk a Temunak reklámozás és promóció céljából.

Az Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) szerint: „A programban való részvétellel és/vagy a jutalmak átvételével vagy felhasználásával a felhasználó hozzájárul ahhoz, hogy a szponzor a felhasználó

fényképét, nevét, képmását, hangját, véleményét, nyilatkozatát, életrajzi adatait és/vagy lakóhelyét

promóciós vagy reklámcélokra felhasználja és közzétegye a világ bármely, jelenleg ismert vagy később kifejlesztett médiumában, örök időkre, további felülvizsgálat, értesítés, fizetés vagy ellenszolgáltatás nélkül.”

Ezek után meggondolandó, hogy 23 ezer forintnak megfelelő összegért megéri-e piacra dobni minden személyes adatunkat.

„A Temu kizárólag a szolgáltatásai és az ügyfélélmény javítása céljából gyűjti a felhasználói információkat. Ezeket nem adjuk el. A kiemelt feltételek általánosak a különböző szektorok különböző vállalatai által hirdetett hasonló promóciókban” – magyarázta a LADBible-nek a Temu szóvivője.

(Borítókép: Adathalászat applikációval. Illusztráció: Getty Images)