A Most vagy soha! című film megosztotta a magyar nyilvánosságot. Kár tagadni, hogy az ellenérzések főként a film politikai vetülete miatt alakultak ki, azonban így is remek apropó arra, hogy összeszedjük a műfaj legkiemelkedőbb alkotásait. Íme a legjobb magyar történelmi filmek!

1. István, a király (1984)

Koltay Gábornak a legendás rockoperából készült filmje természetesen a lista első helyére kívánkozik. A történet szerint Géza fejedelem halála után István (Pelsőczy László, Varga Miklós - ének) és Koppány (Vikidál Gyula) között kiéleződik a konfliktus, és bár István kezdetben nem akar harcolni, az édesanyja meggyőzi róla, hogy ebben a helyzetben nincsen más választása. A Bródy-Szörényi páros által életre hívott rockopera hatalmasat ütött annak idején,

és a benne elhangzó dalok pedig azóta klasszikusokká váltak.

2. Egri csillagok (1968)

Gárdonyi Géza közismert történetét Várkonyi Zoltán vitte vászonra. A filmváltozat bár számos helyen eltér Gárdonyi Géza közismert történetétől, mégis az egyik legkedveltebb és legismertebb történelmi ihletésű filmmé vált az évtizedek alatt. Várkonyi annak idején szinte hollywoodi léptékű filmet rendezhetett, addig nem látott költségvetésből. A regényhez hasonlóan a film is az 1552. évi egri ostrom eseményeinek és előzményeinek történetét dolgozza fel.

3. Kincsem (2017)

A Kincsem a magyar filmgyártás történetének eddigi második legköltségesebb alkotása, amelyet több mint 456 ezren láttak a különböző filmszínházakban. A valós ihletésű történet szerint Blaskovich Ernő (Nagy Ervin) mindenét elvesztette a szabadságharc után. Céltalan, kicsapongó életet él, amikor egy nap megjelenik élete nagy lehetősége, Kincsem, a csodaló, akivel sikert sikerre halmoz az európai lóversenypályákon. „Magyarország egy olajoshordó és Kincsem a szikra, amely lángba boríthatja”

4. 80 huszár (1978)

Az egyik legszebben fényképezett magyar történelmi film, ami egy 1848-as huszárszázad, a Lenkey-huszárok valós történetét mutatja be. A történet szerint a Lengyelországban állomásozó csapat a magyarországi eseményekről értesülve komoly dilemmával szembesül: el kell dönteniük, hogy engedelmesen az állomáshelyükön maradjanak-e, vagy elinduljanak a haza megsegítésére. Az utóbbi mellett döntenek, és ezzel elindul a hajsza, hegyen-völgyön, hóban és fagyban, nyomukban a császári seregekkel.

+1 Saul fia (2015)

A Saul fia szakított a szokványos alkotások kliséivel. Az autentikus dokumentumokon alapuló film csupán háttérnek használja a holokauszt témáját. Kitalált cselekménye 1944. október 7-8-án játszódik Auschwitz-Birkenauban a Sonderkommandók lázadása idején. A mozi elképzelt főhőse, Saul Ausländer magyar zsidó rab másfél napját mutatja be. A forgatókönyvíró és a rendező is Nemes Jeles László volt. A Saul fia első magyar alkotásként elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat, a 88. Oscar-gálán pedig elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat.

(Borítókép: Budapest 19. századi látképe. Illusztráció: imageBROKER/Sunny Celeste/Getty)