A TikTok, egy új fotómegosztó alkalmazást indít, amely közvetlenül az Instagrammal veszi fel a versenyt. Az újdonság, ami a "TikTok Notes" nevet viseli, új platformot kínál a felhasználóknak képek és szöveges tartalmak megosztására.

Ez a stratégiai lépés nem új a közösségi médiában; a platformok gyakran veszik át egymás népszerű funkcióit, ami a termékutánzás virágzó trendjét erősíti.  Példaként említhető az Instagram 2020-as bejelentése, amikor a TikTokhoz hasonló videómegosztó funkciót, a Reels-t mutatták be. Mike Proulx, a Forrester kutatóintézet igazgatója úgy véli, hogy megfelelő kivitelezés esetén egy újítás sikeres lehet, még akkor is, ha korábban hasonló próbálkozások nem mindig váltak be.

A „TikTok Notes” bevezetése bizonyos fokú izgalmat és várakozást keltett a felhasználók körében, akik már értesítést kaptak a lehetőségről, hogy képeiket megoszthatják az új platformon. A vállalat azonban még nem közölt részleteket az alkalmazás megjelenési dátumáról vagy designjáról.

A közösségi média történetében nem minden innovatív próbálkozás ért el sikert. Például a Twitter kísérleteit nem igazán díjazták, az Instagramnak pedig szembe kellett néznie a felhasználók ellenállásával, amikor a Reels funkciót igyekezett népszerűsíteni. Talánn még emlékeznek a Kim Kardashian és Kylie Jenner által is támogatott 2022-es petíció, amely az ilyen változások ellen szólalt fel.

Matt Navarra, közösségi média szakértő szerint, bár a piac nem szenved hiányt fotómegosztó alkalmazásokból, a TikTok újítása lehetőséget nyújthat azoknak a felhasználóknak, akik eddig csak passzívan követték a többiek tevékenységét, mostantól ők is aktívan részt vehetnek a tartalomgyártásban.

Ez az új fejlesztés kritikus időszakban jön a TikTok számára, mivel az Egyesült Államokban egy új törvényjavaslat fenyegeti a platformot azzal, hogy betilthatják, hacsak a kínai tulajdonosok nem adnak el részesedést a közelgő hónapban.

Szakértők, úgy mint Jasmine Enberg és Mike Proulx, pozitívan látják a TikTok lépését, hogy új területeket kutasson fel. Proulx külön hangsúlyozza, hogy a TikToknak a Meta által a Threads alkalmazás bevezetésekor használt megközelítést kellene alkalmaznia, vagyis építenie kellene már meglévő felhasználói bázisára, miközben egyedi és magával ragadó felhasználói élményt kínál a siker elérése érdekében.

(Borítókép: TikTok logó. Illusztráció: Getty Images)