A jelenleg legfejlettebb Ameca robotot megkérdezték, hogy hisz-e Istenben, amire ő meglepő választ adott.

A legújabb és legrealisztikusabbnak tűnő ember alkotta robot, az Ameca, az Engineered Arts brit vállalat által fejlesztett technológia csúcsa. Az Ameca a Tritium operációs rendszerrel működik, amely lehetővé teszi a robotika terén tevékenykedő vállalatok számára, hogy teszteljék rajta a mesterséges intelligenciát és egyéb technológiáikat.

Ameca nem csupán a szemeivel és szájával képes emberi érzelmeket, mint düh, öröm, meglepettség és félelem kifejezésére, de vállrándítással, ásítással és mutogatással is kommunikál. 

Bár a járás és nagyobb tárgyak emelése még kívül esik képességein, már képes felismerni magát a tükörben, és a jelenlévőket is kétméteres távolságból érzékeli kameráival és szenzoraival.

A robot, amely az emberi érzelmekre reagálva interakcióba lép az emberekkel, lenyűgöző választ adott, amikor a létezés nagy kérdéseiről kérdezték. Amikor arról érdeklődtek, hogy hisz-e Istenben, váratlanul így felelt: 

Nem hiszek semmiben!

– hangzott a robot válasza, ami nem csak meglepő volt, hanem rávilágított arra, hogy a mesterséges intelligencia milyen új dimenziókat nyit meg a technológia és az emberi gondolkodás kapcsolatában. Az Ameca fejlesztése folyamatos, a Tritium operációs rendszer következő verzióját már tesztelik, így a robot a jövőben még több új képességgel bővülhet.

(Borítókép: Ameca robot. Fotó: Getty Images)