A TikTok Lite jutalmakkal ösztönzi a felhasználókat arra, hogy több időt töltsenek a platformon. Az újítás hazánkban még nem elérhető, de az Európai Uniónak köszönhetően lehet soha nem is fogjok tudni kipróbálni.

A TikTok nemrégiben bejelentette a TikTok Lite-ot, de még alig vezették be néhány országban az új szolgáltatást, az Európai Unió máris betiltaná, mert az függőséget, szorongásos és depressziós tüneteket okozhat a felhasználóknál.

Az EU álláspontja szerint az új funkció konkrétan „olyan függőséget okozhat, mint a cigaretta”.

Guardian beszámolója szerint a TikTok Lite vásárlási utalványokkal, ajándékkártyákkal és TikTok-érmékkel jutalmazza azokat a felhasználókat, akik pontokért különböző feladatokat végeznek el a platformon. Ilyen feladat lehet egy meghatározott mennyiségű videót megnézése, kedvelése vagy éppen tartalomgyártók bekövetése. A cég célja ezzel az, hogy a felhasználók minél több időt töltsenek a platformon.

Az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa. Thierry Breton elmondta, hogy az új szolgáltatás szerinte „mérgező”. A TikTokot üzemeltető kínai cég szerdáig kapott haladékot, hogy bebizonyítsa, hogy az új funkció nem káros.

Amennyiben a vállalatnak nem sikerül megfelelő érveket felhoznia a TikTok Lite mellett, abban az esetben a jutalmazási rendszer használatát az EU valamennyi tagállamában betilthatják.

(Guardian)

(Borítókép: TikTok. Fotó: GettyImages)