Az egyik kezével tartja, a másikkal pötyög? Netán mindkét keze egyszerre jár? Az, ahogyan a telefonján gépel, elárulja a korát, így pedig azt is, hogy melyik generáció szülöttje. Cikkünkben eláruljuk, hogy melyik féle pötyögés milyen korosztályra jellemző.

Akár egy kézzel vagy kettővel, akár a képernyőn húzogatva az ujjunkat, a telefonunkon többféleképpen is bepötyöghetjük, amit szeretnénk. Ám az, ahogy tesszük, többet elárul rólunk, mint azt elsőre gondolnánk, például a korunkat. Erre Tyler Morgan népszerű TikToker világított rá egy videójában, amelyben elárulta, hogy milyen generációra melyik féle pötyögés a jellemző.

Akik például gyorsan és pontosan tudnak gépelni egyetlen hüvelykujjal, azok 15 és 25 éves kor között vannak. „tizenéves kortól 25 éves korig”. Nagyjából ugyanerre a korosztályra vonatkozik az is, amikor egyszerre két hüvelykujjal tud valaki gyorsan gépelni, ám erre már a harmincas évei közepén járó személyek is képesek. Harmincöttől nagyjából az 50-es korosztályig szintén a hüvelykujjukat használják az emberek, ám egyre lassuló tempóban, majd efölött indokolatlanul bekerül a képbe a mutatóujj. Nagyjából 65 éves kortól a legjellemzőbb, hogy minden egyes betűt külön-külön egy mutatóujjal pötyög be valaki.

@hitomidocameraroll How old do you text? #iphone #smartphone #text #typing #apple #age #challenge #guessmyage #tech ♬ Cena Engraçada e Inusitada de 3 Minutos - HarmonicoHCO

Morgan arról is említést tett, milyen lenyűgözőnek találja, amikor valaki a telefonját vízszintesen tartva is gyorsan és pontosan tud gépelni, ugyanakkor megvetette azokat, akik az egyik kezük mutató-, illetve a másik kezük hüvelykujjával pötyögnek. Szóba hozta az úgynevezett „swipe to text” jelenséget is, amikor csak el kell húznunk az ujjunkat a betűk fölött a szóalkotáshoz megfelelő sorrendben, ám ez a módszer sokak számára bonyolult és lényegében csak angol nyelven működik, habár a TikToker szerint általában a millenárisok, vagyis az Y-generációsok gépelnek így. Morgan egy interjúban azt állította, hogy az általa elmondottakat a megfigyeléseire alapozta, ugyanis sokszor unatkozik és ilyenkor rendszeresen megfigyeli az őr körülvevő embereket.

(LADBible)

(Borítókép: Egy telefonján pötyögő férfi. Illusztráció: Getty Images)