A Stanford Egyetem kutatói egy új tanulmányban kimutatták, hogy az arcfelismerő mesterséges intelligencia képes megjósolni az emberek politikai irányultságát pusztán az emberi arc átvizsgálásával.

Egy friss kutatás szerint a mesterséges intelligencia (MI) arcfelismerő képességei már olyan fejlettek, hogy képes megjósolni egy személy politikai irányultságát csupán az arca átvizsgálásával. A Stanford Egyetem Graduate School of Business kutatócsoportja az arcképét elemezte 591 embernek, akik előzetesen kitöltöttek egy kérdőívet a politikai nézeteikről.

A kutatók először bemutatták a résztvevők portréit független értékelőknek, akik kizárólag az arcformák alapján próbálták megítélni az egyének politikai beállítottságát. Ezt követően az emberi véleményeket összehasonlították egy mesterséges intelligencia algoritmusok segítségével végzett elemzésével. A kutatás során kiderült, hogy az emberek által adott értékelések és az MI által generált eredmények pontossága nagyon hasonló volt. 

Az arcvonások vizsgálata során az MI megállapította, hogy a konzervatívok általában alacsonyabb, szélesebb arcberendezéssel rendelkeznek, mint a liberálisabb beállítottságú személyek.

Ön szerint tényleg képes a mesterséges intelligencia csak az arc alapján megállapítani, hogy ki milyen politikai nézeteket vall?

(hvg.hu)

(Borítókép: Egy robot szemtől-szemben egy nővel. Illusztráció: Getty Images)