Mezőgazdasági megfigyelésre, valamint katonai kémkedésre is használhatják azokat a robotméheket, amelyeket újonnan fejlesztett ki nemrég a Festo nevű német ipari automatizálási vállalat.

Egy német techóriás, a Festo legújabb fejlesztésével új szintre emelkedik a robotika. A cég által létrehozott „BionicBee” egy bionikus méh, amely képes önállóan, rajban repülni, valamint egyéb feladatokra is betanítható.

A projektfejlesztés során a szakemberek a természetes méhek viselkedését tanulmányozták, hogy olyan robotokat hozzanak létre, amelyek képesek utánozni a nektárt gyűjtő rovarokat. A BionicBee hossza 220 milliméter, szárnyfesztávolsága 240 milliméter, tömege pedig mindössze 34 gramm.

Ezek az apró drónok képesek pontosan meghatározni a helyzetüket az ultraszéles sávos rádiótechnológia segítségével, amely lehetővé teszi számukra, hogy ütközésmentesen navigáljanak és kommunikáljanak egymással. A robotméhek tervezése során a fejlesztők különös figyelmet fordítottak arra, hogy a lehető legkevesebb anyag felhasználásával hozzák létre a lehető legkönnyebb és legstabilabb szerkezeteket.

Bár a BionicBee elsődleges célja bemutatni, hogy mit tanulhatunk a természettől, a Festo hangsúlyozza, hogy a robotméhek alkalmazási területei igen széles körűek lehetnek. Ezek között szerepelhet a mezőgazdasági megfigyelés, amelynek során a drónok képesek lennének nagy területek hatékony ellenőrzésére, de a katonai felhasználásuk is elképzelhető diszkrét megfigyelésekre.

(Borítókép: BionicBee, a robot méh. Fotó: Northfoto)