Elon Musk újabb vészjósló jóslattal állt elő a mesterséges intelligencia fejlődéséről, mely szerint az emberiségnek már csak néhány éve van hátra, mielőtt az MI átvenné az irányítást.

Elon Musk, a techvilág egyik legismertebb alakja, új jóslattal állt elő a mesterséges intelligencia (MI) jövőjével kapcsolatban. Szerinte az általános mesterséges intelligencia (AGI) már 2025-ben okosabb lesz, mint egy átlagember, és 2030-ra mindenkit leköröz majd. Ezt a véleményét nemrég Nicolai Tangennel, a norvég Norges Bank Investment Management vezérigazgatójával osztotta meg egy beszélgetés során az X-en.

Musk régóta foglalkozik az AGI-val, ami olyan mesterséges intelligenciát jelent, ami képes az emberi intelligenciát meghaladni. Bár korábban a fejlesztések szüneteltetését javasolta, 2023-ban elindított egy új céget, amelynek célja, hogy túlszárnyalja a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI-t. A milliárdos szerint az AGI fejlesztése mostanra annyira felgyorsult, hogy az Nvidia chipek hiánya az egyetlen akadály, ami lassítja a folyamatot.

Vita a szakértők között

Musk jóslata azonban nem mindenkinek tetszik. Yann LeCun, a Meta egyik vezetője, nemrég kijelentette, hogy szerinte 2025-re még biztosan nem készül el az AGI.

Ezt az álláspontot osztja Demis Hassabis, a Google DeepMind társalapítója is, aki szintén 2030-ra teszi az AGI megjelenését. Érdekes módon, Musk korábbi jóslata is 2029-re szólt, amit most előrehozott 2025-re.

Elon Musk korábban az OpenAI társalapítójaként is ismert volt, de 2015-ben otthagyta a céget egy vitát követően Sam Altmannal.

Most új cége, az xAI, melynek értékét 18 milliárd dollárra becsülik, azzal a céllal jött létre, hogy jobb MI modellt építsen, mint a GPT-4. Musk optimista, hogy vállalata sikeres lesz, és legyőzi az OpenAI-t.

Musk szerint az MI fejlődése elkerülhetetlen, és ha a technológiai igények kielégíthetők, az AGI hamarabb megvalósulhat, mint gondolnánk. A kérdés az, hogy az emberiség felkészült-e erre a jövőre, és képes-e kezelni azokat a kihívásokat, amelyeket az AGI hoz magával. Az idő majd megmutatja, hogy Musk jóslatai mennyire válnak valóra, de addig is érdemes figyelemmel kísérni a mesterséges intelligencia fejlődését.

Financial Times

(Borítókép: Elon Musk. Fotó: Getty Images)