A technológiai újítások éllovasaként Kína beindította a világ első, mesterséges intelligencia által vezérelt kórházát, ami egy új korszak kezdete lehet az egészségügyben.

A Tsinghua Agent Hospital projektje egyedülállóan ötvözi az oktatást és az orvosi gyakorlatot, ahol az MI technológia kulcsszerepet kap. Az intézmény nem csak egy kórház, hanem egy oktatóközpont is, ahol orvostanhallgatók és szakemberek gyakorolhatják és tökéletesíthetik tudásukat mesterségesen generált betegeseteken keresztül, csökkentve a valós beavatkozások kockázatát.

Ezek a mesterséges intelligencia alapú orvosi rendszerek, amelyeket a szimulációk során tesztelnek és fejlesztenek tovább, kiemelkedően magas, több mint 93%-os pontossággal diagnosztizálják a kritikus légúti megbetegedéseket, mint ahogy a Global Times is kiemeli. Ráadásul ezek az AI orvosok képesek pár nap alatt több ezer diagnózist felállítani, egy feladat, amely a hagyományos orvosi munkaerő számára évekig eltarthatna.

A kórház adatai szerint a mesterséges intelligencia nem csak gyorsabb és hatékonyabb ellátást tesz lehetővé, de képes a közelgő egészségügyi krízisek, úgymint fertőző betegségek kitöréseinek előrejelzésére is, így növelve a közegészségügyi biztonságot és felkészültséget.

A projekttel kapcsolatban még számos kihívás áll fenn, többek között a nemzeti egészségügyi előírásoknak való megfelelés és az AI rendszerek teljes körű validálása. Azonban a kezdeményezés már most is jelentős mérföldkövet jelent a globális egészségügyi ellátás terén.

Robotics automation

(Borítókép: Futurisztikus nővérek vizsgálják a várandós anyát. Illusztráció: Getty Images)