Tudja meg, hogyan fogják az elrejthető alkalmazások és a mesterséges intelligencia megváltoztatni az iPhone-használatát az őszi frissítésben.

Az iPhone felhasználók számára az ősz mindig izgalmakat tartogat, hiszen ekkor érkezik az Apple legújabb operációs rendszerének frissítése. Idén az iOS 18 jelentős újdonságokat ígér, amelyek közül nem csak a technikai újítások, hanem a felhasználói élmény javítása is kiemelt figyelmet kap.

Az egyik leginkább várt funkció, amely széles körben hasznos lehet mindenki számára, az alkalmazások elrejthetősége. Ez a lehetőség azt jelenti, hogy választott alkalmazásaikat egy új szintű biztonsági ellenőrzés mellett használhatják. Ezentúl a telefon használói dönthetnek úgy, hogy az alkalmazásaik elindítását biometrikus adatokkal (Face ID, Touch ID) vagy PIN-kóddal kötik össze, amelyek növelik a készülék biztonságát és a magánszféra védelmét.

A titkosítás mellett az alkalmazások ikonjai el is tüntethetők a kezdőképernyőről, és csak egy speciális, szintén védett mappa részeként érhetők el. Ez különösen hasznos lehet azok számára, akik nem szeretnék, ha bizonyos alkalmazások nyilvánvalóan láthatók lennének a telefonjukon.

Az Apple továbbra is nagy hangsúlyt fektet a magánszféra védelmére: az elrejtett alkalmazások tartalma nem jelenik meg a készülék keresőjében, és az értesítéseik sem lesznek előnézettel ellátva.

Ez egy újabb lépés az adatvédelmi beállítások finomhangolásában, ami lehetővé teszi, hogy a felhasználók szabályozzák, mennyire legyenek nyilvánosak adataik és alkalmazásaik.

Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy ezek a fejlesztések nem teljesen újak a mobiltechnológia világában. Például a Samsung már évek óta kínál hasonló funkciókat a Biztonságos mappa nevű szolgáltatásával, amely szintén lehetővé teszi alkalmazások és adatok elzárását a kíváncsi szemek elől.

Bár az új generatív mesterséges intelligenciás funkciók csak az iPhone 15 Pro modelleken lesznek elérhetőek, és nagy figyelmet kapnak, a hétköznapi felhasználók számára a biztonsági és adatvédelmi funkciók bővítése lehet az, ami igazán életük részévé válik. Az őszi frissítéssel az Apple ismételten bizonyítja, hogy képes innovatív megoldásokkal előrébb vinni a technológiai és felhasználói élményt.

Origo

(Borítókép: egy személy telepíti a szoftverfrissítéseket a telefonjára. Illusztráció: Getty Images)