Szeptembertől bevezetésre kerül egy új mobilfizetési szolgáltatás, a qvik, amely a bankkártyák olcsóbb és gyorsabb alternatívájaként ígérkezik a kereskedők számára.

A bankkártyás fizetések mellett hamarosan új alternatíva áll majd rendelkezésre a vásárlók és kereskedők számára. Az Én Pénzem információi szerint a qvik, egy új mobilfizetési rendszer, amely az azonnali fizetési lehetőségekre épül, már szeptembertől elérhető lesz, így jelentősen megkönnyítheti a mindennapi tranzakciókat.

A Magyar Nemzeti Bank közleményében kiemelte, hogy a qvik szolgáltatás minden lakossági ügyfél számára ingyenesen hozzáférhető lesz, és a kereskedők számára is kedvezőbb díjszabást kínál a hagyományos POS terminálokhoz képest. A QR-kód alapú fizetési mód előnye, hogy a vásárlók egyszerűen csak leolvassák a kódot mobiltelefonjukkal, és a tranzakció azonnal megtörténik, díjmentesen, a pénz rögtön a kereskedő számlájára érkezik.

A bankkártyás tranzakciók díjai az utóbbi időben emelkedtek, különösen a kis forgalmú kereskedők esetében, ahol a díjak akár a 3,1 százalékot is elérhették.

Az MNB jelentése szerint ez a költségnövekedés jelentős terhet ró a kereskedőkre, ami hátrányosan érinti a kisebb üzleteket. A qvik bevezetése éppen ezért jelenthet jelentős előrelépést, mivel csökkentheti ezeket a költségeket és versenyképesebbé teheti a piacot.

A jegybank kiemelte, hogy elvárja a bankoktól, hogy támogassák a qvik rendszer bevezetését és széles körű alkalmazását. Az új rendszer nem csak gyorsabb és olcsóbb, hanem a készpénzhasználat csökkenéséhez is hozzájárulhat, elősegítve ezzel az elektronikus fizetések elterjedését.

A tervek szerint a qvik logóval ellátott fizetési pontok száma ősszel várhatóan gyorsan bővülni fog, így a vásárlók egyre több helyen találkozhatnak majd ezzel a kényelmes és költséghatékony fizetési lehetőséggel.

(Borítókép: qr kódos fizetés mobil telefonról. Illusztráció: Getty Images)