Egy, az RMIT Egyetem által fejlesztett innovatív mobilalkalmazás mesterséges intelligenciát használ az arckifejezések elemzésére, ami a jövőben segítséget nyújthat a mentősöknek a stroke gyorsabb felismeréséhez.

Az RMIT Egyetem kutatói egy olyan technológiát fejlesztettek ki, amely a mesterséges intelligencia segítségével elemi az arckifejezéseket, ezzel lehetővé teszi a stroke gyorsabb azonosítását. A fejlesztés jelentős előrelépést jelent a hagyományos diagnosztikai módszerekhez képest, amelyek több időt igényelnek és kevésbé pontosak.

Mivel egy világszerte milliókat érintő betegségről van szó, így az idő kulcsfontosságú; a stroke jeleinek minél gyorsabb felismerése növeli a sikeres kezelés esélyét és minimalizálja az esetleges maradandó károsodásokat.

Az alkalmazás előnye, hogy az arc szimmetriáját és az arckifejezésért felelős különböző izomcsoportok mozgását elemzi a diagnózis felállításához. Ez az új eszköz jelentősen javíthatja a mentősök reakcióidejét és hatékonyságát, így gyorsabban biztosítható a szükséges orvosi ellátás a stroke-ban szenvedő betegek számára. 

A szakértők szerint mivel az alkalmazás használata gyorsítja a diagnózist, így a mentősök munkáját is, hiszen ha nem stroke-ról van szó, hamarabb továbbállhatnak, hogy máshol nyújtsanak segítséget. Ha pedig valós problémáról van szó, a gyorsaság miatt a szükséges kezelés is hatékonyabb lehet.

Az alkalmazást egyelőre még tesztelik, ám hamarosan szélesebb körben hozzáférhetővé válik, az orvosi protokollokat és szabályozásokat ugyanis sikeresen integrálták a rendszerbe. A fejlesztők és az egészségügyi szakemberek egyaránt optimisták a technológia jövőbeli hatásait illetően, ugyanis radikálisan átalakíthatja a sürgősségi ellátást a stroke kezelése kapcsán.

(Borítókép: Telefonos alkalmazás használat közben. Fotó: Northfoto)