Gondokat okozhat a Windows-felhasználóknak, ha letöltötték a 11-es verzió legújabb frissítését, ugyanis a fejlesztés komoly hibákat rejt magában.

Menetrend szerint futott be néhány napja a Windows 11 frissítése, a KB5039302 – és vele együtt több probléma is. A Microsoftnak a mindenkit érintő bevezetés előtt egy utolsó fázisban még ellenőriznie kellett volna a fejlesztést, ám mint kiderült, ez nem valósult meg: az új verziót nem a tesztelők kapták meg, hanem az otthoni és vállalati felhasználók egy kis százaléka.

A frissítést telepítők ugyanakkor komoly hibával szembesülhettek: a „javítás” folyamatosan újraindítja a gépüket, így a rendszert lehetetlen betölteni.

A problémát a Microsoft elismerte, jelenleg pedig vizsgálja, hogy mi állhat a probléma hátterében. Az érintetteknek a helyreállítási opciók egyikét javasolják, amihez a Windows 11 helyreállítási környezetre van szükség. Ez a Bleeping Computer cikke szerint automatikusan előjön, ha a rendszer ismétlődően nem tud megfelelően betöltődni.

A megjelenő ablakban a „Hibaelhárítás” opcióra kell kattintani, majd a „Speciális beállításokra”. Ezután el kell távolítani a frissítéseket a „Legutóbbi minőségi frissítés eltávolítása” opcióra kattintva.

A Windows 11 frissített verziója a probléma miatt a tervezett júliusi időpont helyett később fog megérkezni a felhasználókhoz, csak azután, hogy a Microsoft javítja és teszteli az új verziót.

(Borítókép: Férfi egy meghibásodott számítógép előtt. Illusztráció: Getty Images)