A YouTube új eljárást vezetett be az arcot és hangot érintő visszaélések kezelésére.

A generatív mesterséges intelligencia (MI) egyre több problémát okoz az interneten, hiszen segítségével könnyedén hozhatók létre hamisított képek, videók és hangfelvételek, amelyek gyorsan elterjedhetnek a közösségi oldalakon. A TechCrunch értesülései szerint a YouTube új eljárást vezetett be, amely lehetővé teszi, hogy az ilyen jellegű tartalmakat az érintettek adatvédelmi szabálysértésként jelentsék.

Az új irányelvek értelmében a YouTube ígéretet tett arra, hogy 48 órán belül eltávolítják a jogsértő tartalmakat, ha a bejelentés jogosnak bizonyul.

Az eljárás szerint, ha valaki MI segítségével készít vagy módosít olyan tartalmat, amely egy létező személyhez hasonlít, az érintett kérheti annak eltávolítását. Fontos, hogy a tartalomnak a bejelentő képmásának valósághű, módosított vagy mesterséges változatát kell ábrázolnia.

A panasz elbírálása során a YouTube több tényezőt is figyelembe vesz:

  1. A tartalom valódi vagy mesterségesen hozták-e létre.
  2. A nézők számára úgy tűnik-e, hogy a tartalom módosított vagy mesterséges.
  3. Felismerhető-e az érintett személy a tartalomban.
  4. Mennyire tűnik valóságosnak a tartalom.
  5. Van-e a tartalomban bármilyen vicces vagy gúnyos ábrázolás, esetleg valami, ami közérdekű lehet.
  6. Szerepel-e a tartalomban olyan jelenet, amelyben közszereplők vagy híres személyek kényes helyzetben vannak (például bűnügyek, erőszak, vagy ha valamilyen terméket vagy politikai jelöltet támogatnak).

A bejelentés megkezdéséhez a YouTube Adatvédelmi panasztétel című pontjának lépéseit kell követni a módosított vagy mesterséges tartalomra vonatkozóan. Az új eljárás remélhetőleg segít majd visszaszorítani az MI-vel készült hamisított tartalmak terjedését és hatékonyabb védelmet nyújt az áldozatok számára.

(Borítókép: Egy férfi mérgesen nézi egy számítógép képernyőjét. Illusztráció: Getty Images)