Egy friss tanulmány szerint az elektromos autókat használók negyede visszatérne a hagyományos belső égésű motorokhoz, mivel a gyakorlati tapasztalatok nem felelnek meg az elvárásaiknak.

Idén februárban 30 ezer ember részvételével végeztek felmérést az elektromos autózásról, a kérdőíveket kitöltők körülbelül 200 kérdésre válaszoltak. Az eredmények rávilágítottak arra, hogy az elektromos autók vezetőinek jelentős része – különösen Németországban és Amerikában – csalódott az elektromos járművekben. A németek közel negyede, míg az amerikaiak majdnem fele úgy érzi, hogy rossz döntést hozott azzal, hogy elektromos autóra váltott. 

Az elektromos járművek mekkájának számító Norvégiában a váltást megbánók aránya csupán 18 százalék volt, míg Japánban ennél is alacsonyabb, 13 százalék.

Az elektromos autók tulajdonosai gyakran a magas vételárat és fenntartási költségeket, valamint a töltőállomások hiányát emelik ki negatívumként, különösen azok, akiknek nincs lehetőségük otthoni töltésre. Sokak szerint továbbá az autók hatótávolsága sem elégíti ki a mindennapi szükségleteket, ami szintén hozzájárul az elégedetlenséghez.

A tanulmányban kiemelik, hogy az emberek világszerte egyre nyitottabbak az elektromos autók felé, azonban a belső égésű motorokat használók között továbbra is erős a szkepticizmus. Az elemzők megjegyzik, hogy bár az elutasítás mértéke csökkent az elmúlt években, a következő autóvásárlásnál sokan még mindig a hagyományos vagy konnektorról tölthető hibrid autókat választják. 

 Az Autó Bild cikke szerint az elektromos autók jövője még mindig bizonytalan, és bár a technológia fejlődik, a felhasználói elégedettség továbbra is kulcsfontosságú tényező marad az autóvásárláskor hozott döntésnél

(Borítókép: Elektromos autó szimbólum az aszfalton. Illusztráció: Getty Images)